Strategii o spolupráci zklidnění bydlení dohodnou město Orlová a firma Heimstaden

15. listopad 2021 05:20

Zástupci Orlové dnes podepíšou dohodu o spolupráci s firmou Heimstaden. Společnost, která poskytuje nájemní bydlení, se dohodla s městem na lepší komunikaci a spolupráci, jak postupovat například u problémových nájemníků. Městu spolu s dalšími obcemi na Karvinsku pak vadí i zrušení bezdoplatkových zón a obávají se ochodu s chudobou.

„Budeme si předávat informace o nájemnících, volných bytech, o možnosti spolupráce a koordinace,“ popisuje starosta Orlové Miroslav Chlubna (nez.). Strategie má pomoci zklidnit bydlení.

Podobnou smlouvu už firma Heimstaden uzavřela například v Karviné. „Nastavili jsme si pravidla lepší komunikace mezi námi, sociálním odborem města, městskou policií,“ potvrzuje ředitel společnosti Jan Rafaj.

Podobné dohody plánuje vedení Orlové v budoucnu uzavřít i s menšími majiteli bytů. Město tak chce získat lepší přehled o nových nájemnících.

Orlové podobně jako jiným obcím vadí konec takzvaných bezdoplatkových zón, ve kterých lidé neměli nárok na dávku v hmotné nouzi. Ústavní soud je zrušil jako protiprávní, podle starosty Miroslava Chlubny ale město přišlo o jedinou možnost, jak předcházet problémům.

„Tito lidé nechtějí nic. Nechtějí s vámi spolupracovat, nic neplatí. Jedna jediná rodina nám zvýšila přestupkovost o dvě procenta v celém městě. To je jen příklad toho, co se prostě děje. Neustálé stížnosti, neustálý hluk,“ popisuje Chlubna.

Chybí systémové řešení

Některá města v regionu proto poslala výzvu poslancům, aby navrhli systémové řešení. „Jednotlivá města musejí být určitým způsobem solidární. Ta solidarita znamená, že v případě, že v tom strukturálně postiženém a sociálně postiženém městě je určité procento sociálně slabých nepřizpůsobivých, tak to procento by mělo mít nepřekročitelnou hranici, to město by mělo mít možnost to regulovat,“ vysvětluje primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD).

Zrušení bezdoplatkových zón ale přivítaly některé neziskové organizace. Ministerstvo práce a sociálních věcí zatím žádné nové opatření nechystá a chce se zaměřit na lepší práci s osobami v hmotné nouzi.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související