Strážci přírody v Jeseníkách udělují více pokut. Turisté porušují zákazy kvůli fotkám

19. září 2022 15:29

Desítky pokut letos rozdali strážci přírody v Jeseníkách za vstupy do přírodních rezervací. Lidé vstupují, kam nemají hlavně kvůli fotografiím. Na mobil si pořizují snímky, které pak umisťují na sociální sítě. Často tak ale ničí přírodu v místech, kde žijí vzácné druhy rostlin a živočichů.

„Člověk nemá rád jakýkoliv omezení v přírodě, protože ty krásy jsou neskutečné,“ říká před nástupem na oblíbenou turistickou stezku Bílá Opava pan Petr, turista, který sem přijel až z Teplicka. Je zvyklý se držet vyznačených turistických tras a nedokáže pochopit, že někdo vstupuje tam, kam nemá. „Ale zase prostě ta omezení musí být, musíme tu přírodu chránit,“ dodává.

„Občas se stane, že někdo jde k velkému vodopádu, což je trasa, která byla zrušena před více než 15 lety. Někteří lidi se potřebují vyfotit přímo u toho vodopádu, tak tam lezou. Bylo to nebezpečné i z hlediska možnosti nějakého úrazu,“ říká Michal Ulrych, strážce přírody Správy CHKO Jeseníky.

Dalším problematickým místem jsou Petrovy kameny na vrcholcích Jeseníků. „Petrovy kameny jsou poměrně významná dominanta. Máme nainstalované informační cedule, kde ten důvod zákazu vysvětlujeme. Rostou tam dva druhy rostlin, které nejsou nikde jinde na světě než právě na Petrových kamenech. Snažíme se to návštěvníkům vysvětlit,“ dodává Ulrych.

Pro lidi je velké lákadlo si udělat selfie přímo u Petrových kamenů. Přece jenom tam jsou rozděleny do širokého okolí. Často to převáží ty zákazy. „Dost často se nám stává, že veřejnost je na to háklivá, sleduje sociální sítě, a pokud si někdo udělá fotku přímo na Petrových kamenech a potom to někde použije, tak se nám stává párkrát do roka, že nám přijde nějaký podnět a my potom spolu člověku posíláme příkazem pokutu,“ upozorňuje strážce přírody.

Za nepovolené vstupy do přírodních rezervací můžou strážci přírody udělit pokutu až do výše 10.000 korun.

autor: Petr Dušek
Spustit audio