Strážníci sesbírali z ulic Ostravy letos přes 1000 stříkaček po narkomanech

22. duben 2021 10:35

Strážníci sesbírali z ulic Ostravy letos přes 1000 stříkaček po narkomanech. Na aplikační pomůcky narážejí téměř každý den při své běžné činnosti. Často je na jehly upozorňují i děti, které na nebezpečný odpad narazí při svých hrách. ČTK to dnes řekl mluvčí Městské policie Ostrava Jindřich Machů.

„Součástí každodenní práce ostravských strážníků je i sběr použitých injekčních stříkaček a jehel. Jen od začátku letošního roku jich strážníci v ostravských ulicích sesbírali celkem 1031 kusů,“ uvedl.

Dodal, že v roce 2020 ostravští strážníci sesbírali celkem 3696 stříkaček s jehlami. O rok dříve jich bylo o třetinu více.

Použité stříkačky a jehly strážníci zjišťují během vlastní pochůzkové činnosti v ulicích města. Převážnou část stříkaček a jehel však strážníci ale sesbírali na základě oznámení samotných občanů.

Nálezy hlásí i děti

„Nálezy jehel hlásí strážníkům mnohdy i samy děti. Ty jsou s touto problematikou seznamovány v rámci besed, které strážníci-preventisté realizují ve spolupráci s jednotlivými základními školami,“ řekl.

Strážníci jsou ke sběru použitých jehel nejen vybaveni, ale zároveň jsou proškoleni v postupu při sběru a manipulaci s tímto infekčním materiálem, který může být mnohdy infekční.

„Občanům radíme na stříkačku nikdy nesahat, zavolat na linku 156, řídit se pokyny dispečera linky 156 a vyčkat na místě do doby příjezdu strážníků,“ zakončil.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související