Strážníci v Ostravě namontovali na dveře stovky seniorů řetízky a kukátka

28. leden 2019 06:20

Paní Marie se teď cítí bezpečněji. Má totiž na dveřích nový řetízek, který jí namontovali ostravští strážníci. Městská policie bezplatnou instalaci bezpečnostních prvků nabízí lidem starším šedesáti let. A u důchodkyně z Poruby jsme natáčeli i my.

Paní Marie se dívá, jak jí technik na dveře montuje nový řetízek. O tom, že městská policie nabízí bezplatnou instalaci bezpečnostních prvků, se seniorka z Poruby dozvěděla od přátel. Službu se rozhodla využít také.

„Není dobré každému otevřít, protože nevíte, kdo za dveřmi stojí, co si myslí a s čím počítá. Ale je to velký problém – otevřít a nevědět komu,“ říká paní Marie.

Spolu s námi a technikem jsou v jejím bytě také ostravští strážníci, kteří ji na místě proškolí o bezpečnosti. „Během té montáže je prostor i pro otázky. Senioři se mohou zeptat na vše, co je zajímá,“ potvrzuje mluvčí strážníků Michael Beneš.

Radíme seniorům. Jak nenaletět podvodníkům a zlodějům, jak se zabezpečit

02427520.jpeg

Senioři figurují jako oběti nejčastěji v majetkové trestné činnosti, především nejrůznějších krádeží, včetně těch kapesních. I na to se zaměříme v dnešní miniporadně.

Policie kromě řetízků montuje i kukátka. „Pokud jde o bezpečnost, je to určitě dobrá věc. Řada seniorů díky tomu ví, komu otevírá. A vyšší je i ten pocit bezpečí,“ dodává Beneš.

Technik paní Marii na závěr ještě vysvětlil, jak se řetízek ovládá. Tím jeho práce skončila.

Službu městské policie mohou využít i další zájemci. Lidé nad 60 let věku mohou strážníkům posílat žádosti přes okrskáře nebo sociální odbor v místě bydliště.

Spustit audio