Střelec z ostravské nemocnice použil speciálně upravenou zbraň. Podle policie se zasekávala

21. leden 2020 12:16

Střelec z ostravské fakultní nemocnice použil speciálně upravenou zbraň. V devadesátých letech ji prodala Česká zbrojovka v Uherském Brodu jako takzvaný řez. Takové zbrani chybí mnohé části a používá se třeba pro výuku, aby studenti viděli, kde se zasekl náboj. Koncem loňského roku pachatel zbraň použil v čekárně nemocnice a zabil s ní sedm lidí. Sám pak na útěku spáchal sebevraždu.

Vyšetřovatelé teď pátrají přes kolik prostředníků se zbraň dostala k pachateli a kdo k ní přidal chybějící díly.

„Všichni se shodují na tom, že ta úprava, která řez způsobila schopným střelby, byla poměrně sofistikovaná, to znamená dobře udělaná. Nemohu potvrdit, že ten řez do pistole schopné střelby upravil pachatel. Tuhle informaci zatím nemáme,“ řekl Českému rozhlasu krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Čtěte také

Podle Radima Witty, náměstka krajského policejního ředitele, jde o velice neobvyklou úpravu zbraně. „Ani kolegové, ani já za svou kariéru jsem se nesetkal s takovou úpravou zbraně, aby někdo zprovoznil nefunkční řez a v podstatě z něj udělal funkční záležitost,“ popsal.

Witta ale dodává, že upravení a použití dříve znehodnocených zbraní je celkem běžné. „V minulých letech jsme se podíleli na šetření případů, kdy pachatelé znovuzprovoznili nebo zreaktivovali zbraně, které byly znehodnocené. Nicméně nebyly znehodnocené takovým způsobem, jakým byl vyroben tento řez. Spíše se jednalo o zbraně, které měly zavařené závěry a byly prodávány jako suvenýry nebo upomínkové předměty v rámci obchodu se zbraněmi. Ani pro mě, ani pro kolegy to nebyla úplně obvyklá záležitost,“ vysvětlil.

Upravenou zbraň zkoumají nejen specialisté z řad policie, ale také experti ze zbrojovky, která ho vyrobila. „V současné době se řezy, pokud je ještě nějaká zbrojovka vyrábí, prakticky nedají upravit, protože se v roce 1996 změnila legislativa,“ dodal Kužel.

ŘEZ ZBRANĚ

„V případě řezu zbraně se jedná o zbraň, která je upravená tím způsobem, že určité část zbraně jsou vyříznuty tak, aby bylo vidět na mechanismus zbraně tak, aby mohla být použita v rámci výuky, například pro seznámení studentů s funkcemi jednotlivých částí zbraně,“ popsal Radim Witta, náměstka krajského policejního ředitele.

Zbraň se zasekávala

Přestože se jednalo o sofistikovanou úpravu, zbraň podle Kužela nefungovala správně: „Když nemáte zbraň vyrobenou na přesných strojích jako originál, tak tam nejsou přesnosti na desetiny, tisíciny milimetru a může se stát, že ta zbraň se zasekává, nebo nefunguje. To se stalo i v tomto případě. Máme informaci, že se měla zasekávat. Neměla být tak perfektně funkční, jako kdyby se jednalo o originálně vyrobenou zbraň.“

Čtěte také

Policie zatím vyslechla téměř 50 svědků, stále ale nezná motiv střelce. „Znalecké posudky si necháváme připravovat různými směry na různé aspekty motivu. Mohou to být zdravotní aspekty, mohou to být psychické aspekty, mohou to být psychosomatické aspekty, může to být třeba i jiný problém, který mohl vzniknout u pachatele. Ještě nemůžeme upřesnit, který z motivů byl ten rozhodující,“ řekl na závěr Kužel.

Dvaačtyřicetiletý muž zahájil palbu bez varování v čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky v úterý 10. prosince po 07.00. Pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Sedm lidí zabil, dva zranil. Z nemocnice se mu podařilo utéci před příjezdem policie. V Děhylově na Opavsku pak spáchal sebevraždu.

autoři: ada , pj
Spustit audio