Studenti navrhli, jak opravit Hückelovy vily v Novém Jičíně

9. březen 2017

Dvě téměř stejné Hückelovy vily na okraji Nového Jičína už téměř rok vlastní město. Zchátralé budovy chce nechat opravit a vrátit do nich život. Inspiraci teď přinesli studenti brněnské architektury.

Zpracovali devět návrhů na využití objektů. I když se žádný z nich nebude realizovat naplno, poslouží jako inspirace pro zadání architektonické soutěže.

„Museli jsme pracovat s historickým potenciálem té budovy, ale protože všechno se tam nedalo dostat, tak jsme i vymýšleli, jakým způsobem urbanisticky dokompletovat toto území,“ vysvětluje profesorka Helena Zemánková z Fakulty architektury VUT Brno.

Její studenti tak navrhli třeba dostavbu společenského sálu, novou galerii, konzervatoř, botanickou zahradu nebo wellness centrum s bazénem.

„Novodobá soudobá architektura může být, ale velice, velice citlivě tak, aby na jedné straně šel vidět ten kontrast té historie a toho nového využití,“ říká architekt Kamil Mrva, který je členem poradního sboru novojičínské radnice k revitalizaci Hückelových vil.

„Ze všech těch námětů se vezmou části inspirace a to určitě přispěje k tomu konečnému verdiktu toho poradního sboru, který řekne, ano, chceme takto postavenou architektonickou soutěž a takto projekt,“ dodává starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD).

O budoucím využití vil má být jasno ještě v tomto roce, aby se příští rok už mohlo začít stavět. Odhadované náklady jsou zatím 190 milionů korun.

autor: Michal Polášek
Spustit audio