Studenti z Opavska radí lidem, jak ekologicky topit. Pokračuje studentský projekt Emise

27. listopad 2017
Zprávy , Zprávy

S topnou sezónou znovu vyrazili do ulic studenti Slezského gymnázia v Opavě. Žáci ve svém volném čase obcházejí domky a radí lidem, jak ekologicky topit a varují i před možnou pokutou za špatné vytápění. Lokální topeniště jsou v kraji i přes kotlíkové dotace a kontroly kotlů totiž stále velkým zdrojem znečištění.

Student Dominik Bednář vytahuje z igelitky přes sto útlých letáčků. „Toto jsou brožury, které dáváme lidem do schránek. Je v nich napsáno, jak by měli lidé topit. A pokud sousedé topí špatně, tak jak se bránit,“ vysvětluje.

Dominik Bednář se svými spolužáky obchází rodinné domky v Kravařích na Opavsku. Mají na sobě oranžové vesty s nápisem Projekt emise, aby všichni kolemjdoucí věděli, co je jejich úkolem.

Po zazvonění u jednoho z domků otevírá starší paní. Topí ekologicky, dozvídají se studenti. „Požádali jsme o kotlíkovou dotaci. Potřebovali jsme na to peníze, protože pořídit si takový kotel nové generace není zanedbatelná položka. Nechtěli jsme znečišťovat ovzduší, protože nám to samotným není příjemné, když to musíme dýchat,“ říká paní Růžena, která kdysi topila uhelnými kaly.

„Asi nejhorší je pálit celý obsah odpadkového koše, potom by to mohlo být hnědé uhlí nebo uhlí z Polska, které obsahuje větší procent síry. Navíc není určeno ke spalování v domácnostech,“ popisuje student Daniel Brynžák.

„Ještě je spousta takových, co topí vším, čím se dá,“ říká paní Eliška, která doma topí plynem. „Myslím si, že je to hlavně proto, že lidé mají málo peněz. A je to cítit,“ dodává.

A co studenty přimělo zapojit se do takového projektu? „Já jsem se zapojil hlavně proto, že je to přírodně zaměřené kolem chemie a fyziky. A taky proto, že mi záleží na ovzduší,“ říká student David Ferenc.

Emisaři ze Slezského gymnázia v Opavě budou domácnosti ve vybraných oblastech obcházet až do jara příštího roku.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio