Sudy s nebezpečným odpadem zazděné v rodinném domě

30. září 2003
Pod kůži

Rodina Žídkova z Opavy objevila ve sklepě svého rodinného domku zazděnou místnost. Do místnosti nikdo nemá přístup a Žídkovi na ni přišli vlastně úplně náhodou. Postupně vyšlo najevo, že ve sklepení jsou zazděné sudy s nebezpečným odpadem. Podle hygieny jde o galvanické kaly, které mohou způsobit alergii nebo rakovinu. Zeď místnosti dokonce teď praskla a na omítce se objevily podivné skvrny. Pokračuje Pavel Janošec z České televize Ostrava.

Rodinný dům v Opavě patřil závodu Merkanta, který vyráběl armatury, tedy zařízení, jako jsou například ventily, kohoutky, regulátory. Merkanta se ale dostala do konkurzu a dům loni v únoru koupila rodina Žídkových. Tento okamžik si budou zřejmě navždy vyčítat. Hovoří majitel domu Petr Žídek.

Petr Žídek: Když jsme tento dům koupili, asi deset dní po koupi přišli na to, že vlastně sklep chybí. V této místnosti, v jejíž zdi se nachází 150 sudů odpadu z galvovny, z chromovny bývalé Merkanty.

Co sudy obsahují? Mohou být nebezpečné? Zeptali jsme se toxikoložky z Krajské hygienické stanice Ostrava, Anny Hrnčířové.

Anna Hrnčířová: Jsou to galvanické kaly, které obsahují především sloučeniny chromu, sloučeniny niklu. To znamená, může dojít k vzniku rakoviny plic, k vzniku rakoviny dutin nosních, eventuálně hrtanu.

Pokoušeli jsme se najít alespoň někoho z členů bývalého vedení Merkanty. Podařilo se nám zastihnout bývalého výrobního ředitele a podle obchodního rejstříku také likvidátora Merkanty, Josefa Lasáka.

Josef Lasák: Nemohu vám k tomu říct absolutně nic. My jsme nebyli normálně připouštěni k některým takovým věcem, co tady bylo v minulosti nebo před privatizací ještě před rokem 1990, tak já jsem nebyl holt o té věci informován.

Oslovili jsme i správce konkurzní podstaty bývalé Merkanty. Ten také tvrdil, že o sudech před prodejem domu nevěděl. Odkázal nás na bývalého vedoucího investičního odboru. A toho jsme zastihli u něj doma.

Výpověď bývalého vedoucího investičního odboru: Nikdo nevěděl v té době, že ten barák se bude jednou prodávat. Takže se to tam prostě do toho zabetonovalo a tenkrát to i hygienik požehnal tehdejší, to tenkrát byla inženýrka Vavrečková, teď dělá ekoložku v podniku, takže ta na to dohlížela.

Vypravili jsme se i za touto ženou, Marií Vavrečkovou. I ta kdysi byla v Merkantě zaměstnaná. Dnes však pracuje na Opavském magistrátu jako vedoucí odboru životního prostředí. Situaci, na které se vlastně podílela, teď musí řešit.

Marie Vavrečková: Pracovala jsem jako technolog povrchových úprav. To bylo tak závažné rozhodnutí, které muselo provést vedení firmy.

A jsme zase na začátku a můžeme znovu jít za vedením Merkanty, jenomže tam jsme už byli. Oslovili jsme několik právníků a většina z nich tvrdí, že by se měl se sudy vypořádat jejich původní majitel, tedy Merkanta, protože sudy nejsou součástí nemovitosti a Žídkovi o nich při koupi domu nevěděli. Případ posuzovalo i státní zastupitelství, ale stížnost Žídkových zamítlo. Úřady, ani policie zatím nikoho odpovědného nenašly. Hovoří opět majitel domu, Petr Žídek.

Petr Žídek: Těm lidem, kteří to udělali, tak bych chtěl vzkázat, že si můžou vzít kladívko a majzlík, přijít si tento odpad vysekat a vzít si ho domů.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu