Svatomartinská husa s nádivkou, fancle a zelný salát

Dozlatova pečená husa patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Proto i my vás pozveme na husí hody. Hostit nás bude šéfkuchař frýdecko-místeckého Penzionu Hrad. Připravte si společně s námi nějakou tu husí baštu.


Husa s nádivkou

Suroviny:
- husa
- sůl
- kmín
- med
- olej nebo husí sádlo
- jablka

Na nádivku:
- 1 veka nebo 4-6 housek
- 500 gramů husích jater
- 3 velké cibule
- 2-3 velká čerstvá jablka
- 150 gramů sušených jablek
- 150 gramů sušených meruněk
- 150 gramů sušených švestek

Postup:
Husu vyčistíme, opláchneme a zbavíme zbytků peří. Vykostíme v hrudní části. Nasolíme nejlépe den předem.
Připravíme si nádivku. Všechny uvedené suroviny nakrájíme na menší kousky. Veku nebo housky namočíme do smetany. Vše dáme do mísy a důkladně promícháme.
Poté nádivkou naplníme husu. Tu pak bezbarvou nití v hrudní části zašijeme a posypeme kmínem. Vložíme do většího pekáčku, podlijeme vodou. Přidáme na čtvrtky nakrájená jablka. Pečeme pozvolna při 180-200 °C přibližně 2 hodiny, podle potřeby i déle. V průběhu pečení potíráme jednak výpekem, jednak medovou omáčkou. Tu si připravíme smícháním medu, soli, kmínu a oleje nebo husího sádla.
Upečenou husu porcujeme na zhruba dvoucentimetrové plátky. Při podávání můžeme ozdobit čerstvým jablkem, zelným listem, cibulí, salátem či rajčetem.

Fancle (na jeden plech)

Suroviny:
- 1 kg brambor
- 1 vejce
- mléko
- hladká mouka
- sůl
- uzené koleno
- anglická slanina
- sádlo na vymazání plechu

Postup:
Brambory nastrouháme na hrubším struhadle, zalijeme trochou mléka. Necháme chvíli odstát a poté scedíme přebytečnou vodu. Přidáme vejce a přibližně 5 lžic hladké mouky. Přimícháme na kousky nakrájené uzené koleno. Plech nebo pekáč vymažeme sádlem, nejlépe husím nebo vepřovým. Dno poklademe anglickou slaninou a přidáme bramborovou hmotu. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 30-40 minut dozlatova. Upečené krájíme na trojúhelníkové plátky.

Zelný salát

Zelný salát

Suroviny:
- 1 středně velká hlávka bílého zelí
- sůl
- pepř
- cukr
- ocet
- olej nebo husí sádlo
- špek

Postup:
Zelí nakrájíme na větší kousky, dáme do hrnce, přilijeme trochu vody a podusíme. Poté posolíme, popepříme a dochutíme cukrem, octem. Zakapeme olejem nebo husím sádlem. Můžeme přidat i osmažené husí škvarky. Podáváme v misce. Zdobíme zelenou petrželkou a kousky čerstvých jablek.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.