Svatomartinská husa s nádivkou, fancle a zelný salát

Dozlatova pečená husa patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Proto i my vás pozveme na husí hody. Hostit nás bude šéfkuchař frýdecko-místeckého Penzionu Hrad. Připravte si společně s námi nějakou tu husí baštu.


Husa s nádivkou

Suroviny:
- husa
- sůl
- kmín
- med
- olej nebo husí sádlo
- jablka

Na nádivku:
- 1 veka nebo 4-6 housek
- 500 gramů husích jater
- 3 velké cibule
- 2-3 velká čerstvá jablka
- 150 gramů sušených jablek
- 150 gramů sušených meruněk
- 150 gramů sušených švestek

Postup:
Husu vyčistíme, opláchneme a zbavíme zbytků peří. Vykostíme v hrudní části. Nasolíme nejlépe den předem.
Připravíme si nádivku. Všechny uvedené suroviny nakrájíme na menší kousky. Veku nebo housky namočíme do smetany. Vše dáme do mísy a důkladně promícháme.
Poté nádivkou naplníme husu. Tu pak bezbarvou nití v hrudní části zašijeme a posypeme kmínem. Vložíme do většího pekáčku, podlijeme vodou. Přidáme na čtvrtky nakrájená jablka. Pečeme pozvolna při 180-200 °C přibližně 2 hodiny, podle potřeby i déle. V průběhu pečení potíráme jednak výpekem, jednak medovou omáčkou. Tu si připravíme smícháním medu, soli, kmínu a oleje nebo husího sádla.
Upečenou husu porcujeme na zhruba dvoucentimetrové plátky. Při podávání můžeme ozdobit čerstvým jablkem, zelným listem, cibulí, salátem či rajčetem.

Fancle (na jeden plech)

Suroviny:
- 1 kg brambor
- 1 vejce
- mléko
- hladká mouka
- sůl
- uzené koleno
- anglická slanina
- sádlo na vymazání plechu

Postup:
Brambory nastrouháme na hrubším struhadle, zalijeme trochou mléka. Necháme chvíli odstát a poté scedíme přebytečnou vodu. Přidáme vejce a přibližně 5 lžic hladké mouky. Přimícháme na kousky nakrájené uzené koleno. Plech nebo pekáč vymažeme sádlem, nejlépe husím nebo vepřovým. Dno poklademe anglickou slaninou a přidáme bramborovou hmotu. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 30-40 minut dozlatova. Upečené krájíme na trojúhelníkové plátky.

Zelný salát

Zelný salát

Suroviny:
- 1 středně velká hlávka bílého zelí
- sůl
- pepř
- cukr
- ocet
- olej nebo husí sádlo
- špek

Postup:
Zelí nakrájíme na větší kousky, dáme do hrnce, přilijeme trochu vody a podusíme. Poté posolíme, popepříme a dochutíme cukrem, octem. Zakapeme olejem nebo husím sádlem. Můžeme přidat i osmažené husí škvarky. Podáváme v misce. Zdobíme zelenou petrželkou a kousky čerstvých jablek.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.