Svatopluk Kuřátko vařil v kuchyni slavného Grandhotelu Pupp

Je to přesně 30 let, co se v Karlových Varech v tamním Grandhotelu Moskva – dnes Pupp – točil televizní seriál Rozpaky kuchaře Svatopluka. Na tři měsíce se v hotelové kuchyni zabydlel televizní štáb vedený režisérem Františkem Němcem. Roli kuchaře si zahrál kuchyní nepolíbený komik Josef Dvořák.

František Filip odmítl kuchyňský provoz stavět někde v ateliéru. Chtěl točit přímo v reálné kuchyni, aby všechno vypadalo autenticky a nebyly v ní žádné dekorace. Proto se natáčelo, a dokonce za plného provozu, v kuchyni hotelu Pupp v Karlových Varech. V seriálu si tak zahráli i skuteční kuchaři. To jejich ruce krájí cibuli, maso a další dobroty.

Prázdniny v kuchyni

Josef Dvořák vzpomíná, že to bylo jedno z nejhezčích natáčení. Bydlel v hotelovém pokoji. Ráno vstal, sjel výtahem o tři patra níž a byl na pracovišti - v hotelové kuchyni. Pracovní doba byla úžasná. Točit se začínalo kolem 11. hodiny, tedy v době, kdy se začaly připravovat obědy a kolem 14. hodiny, kdy už bylo po obědech, se končilo. Další scény se pak točily i v noci, kdy byl v hotelu trochu klid.

Josef Dvořák

Herci bez zkušeností

Jana Paulová zase vzpomíná, že tak pohodové natáčení nezažila. Bylo to dáno osobou režiséra Filipa. Byl na ně hodný a seriál vznikal v klidné atmosféře. Jedinou nevýhodou bylo, že za dobu natáčení přibrala asi 10 kilo. Na svědomí to měli tamní cukráři. Pokaždé, když něco dopekli, říkali: „Janičko, zrovna jsme dopekli buchtičky, ty se povedly, to musíte ochutnat.“ Na roli prý nemusela procházet žádným kuchařským konkurzem. Její starostí jen bylo, aby někde krájela cibuli, odříkala u toho správně svůj text a ještě byla dobře natočená ke kameře.

Seriálová pamětnice

Kuchyně Grandhotelu Pupp

Současná mistrová paní Renata Sochová byla u onoho natáčení televizního seriálu a pamatuje si na léto roku 1984. Herci prý byli velmi milí a vůbec jim při práci nepřekáželi. V seriálu si zahráli i její ruce, krájela a připravovala mísy studené kuchyně. Natáčení prý bylo rozloženo do dvou etap. V té druhé přijel už jen štáb a dotáčely se některé jídelní scény. V Puppu paní Sochová pracuje už od mlada, kdy se tu potkala i se svým mužem – také kuchařem.

Nejvyšší česká kuchyně

Kuchyně, kde se natáčelo, se vlastně moc nezměnila. Když do ní vstoupíte zaměstnaneckých vchodem od hotelové recepce, jako byste se rázem ocitli v seriálu. Přicházíte chodbou, kterou běhali číšníci s tácy do kuchyně. Samotná kuchyně je zřejmě největší v celé naší zemi. Je to secesní hala vysoká na tři podlaží s nádherným stropem. Zabírá plochu cca 15 x 30 metrů. Denně se v ní a přilehlých prostorách, přípravnách a skladech pohybuje na 50 kuchařů.

Kuchyně Grandhotelu Pupp

Drobné odchylky

Kuchyně vypadá skoro stejně jako před 30 lety. Našli byste v ní přesto nějaké rozdíly. Lednice, do které si šel Jiří Bruder, co by kuchař Macák, otevřít pivo, sice existuje, ale vchod do ní už je z jiné místnosti. Kancelář, kde sedával šéfkuchař v podání Karla Augusty, byla původně kanceláří hotelového servisu. A zásobovací cesta pod skálou za kuchyní, kde se po požití alkoholu motal Jiří Bruder, je dnes zastřešená. Na jejím konci je dokonce točna pro nákladní auta. Jinak by se po vyložení zboží neotočila.