Světluška letos svítí online

7. červen 2020

V červnu zahajovala tradičně svou sezonu Kavárna Potmě. Letos je tomu jinak. Kavárenskou atmosféru lze nyní zakusit online, stejně jako se zaposlouchat do nového Podcastu Potmě, který přibližuje život lidí se zrakovým handicapem. Oba nové projekty představuje Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu, jehož součástí je i známý projekt Světluška.

Jak se koronavirová krize projevila ve fungování vašeho nadačního fondu a ve vašich aktivitách?

Z podstaty našeho poslání jsme museli v prvních dnech nouzového stavu myslet hlavně na ty, kteří jsou na naší podpoře závislí. Takže jsme prostřednictvím fondu rychle a flexibilně začali vyplácet peníze rodinám, které se ze dne na den ocitly v nouzi v důsledku toho, že nemohly využívat sociálních služeb pro své zrakově postižené děti, nemohly je posílat do speciálních škol a zůstaly na péči úplně samy. Velká část rodičů navíc v důsledku toho, že mají doma zrakově postižené dítě, pracuje na zkrácený úvazek nebo má jen brigádu, a tudíž o tyto příjmy v krizi přišli. Krizový fond jsme otevřeli hned 19. března a dodnes jsme v rámci této rychlé pomoci vyplatili osm set tisíc korun. Nyní žádosti pomalu klesají, protože sociální služby už začínají fungovat. Museli jsme ale začít počítat i svoje peníze, protože velká část našich podporovatelů patří mezi firmy v „první linii“, často jde o hotely, restaurace či reklamní agentury, které musely své provozovny v době nouzového stavu zavřít. Proto je nyní nemůžeme žádat o podporu, čímž se Světluška dostává do problému s vlastním provozem. Ale sedět se založenýma rukama nám není vlastní, a tak jsme spustili nové projekty, které mohou oslovit naše dárce i v online prostředí.

Kavárna POTMĚ: Online

Pojďme tyto nové projekty představit. Jak vznikl nápad vytvořit Podcast Potmě, v němž si moderátor z řad známých osobností zve k rozhovoru člověka se zrakovým handicapem?

Krize člověka přiměje jednat velmi rychle a pustit ven i neozkoušený produkt. Už dlouho jsme přemýšleli, jaké médium využít k tomu, abychom si mohli povídat o tom, jak se žije zrakově postiženým a jak jim můžeme pomoci. Podcast se nabízel, jen se nám zdálo, že cesta k němu je velmi dlouhá. Nyní jsme však během čtrnácti dnů zjistili, že to jde – s produkcí i moderátorským zázemím nám pomohl Český rozhlas a na jeho platformě mujRozhlas si také lze podcast poslechnout. Máme za sebou dva díly a každé dva týdny zveřejníme nový.

V prvním dílu Podcastu Potmě si Karel „Kovy“ Kovář povídá se zrakově handicapovanou studentkou. O čem budou další díly a na jaké moderátorské osobnosti se můžeme těšit?

Řekli jsme si, že si v podcastu posvítíme na témata, na která se lidé obávají ptát. Inspirovalo nás, jak lidé v naší kavárně ztrácejí potmě ostych se zeptat kavárníků třeba na to, jak si zrakově handicapovaní hledají partnery, jak si kupují oblečení nebo přebalují miminko. Tak jsme nyní tyto otázky vložili do úst moderátorům. Hostem podcastu je vždy někdo se zrakovým postižením, kdo má k tématu blízko, nebo sdílí s moderátorem zálibu či nějakou životní situaci. Například stand-up komička Iva Pazderková povede hodně odlehčený rozhovor o humoru zrakově handicapovaných s nevidomým sportovcem Ondřejem, cestovatel Ladislav Zibura zase s nevidomou cestovatelku Zuzanou a o randění si budou povídat „buchty“ Ivana Veselková a Zuzana Fuksová z Radia Wave.

V Kavárně Potmě: Online je to obráceně – moderátorem je zrakově postižený a hostem je známá osobnost. Jako posluchač si dokonce musím rezervovat místo a mohu vstupovat do debaty.

Vycházeli jsme z principu našich Kaváren Potmě, kde je kavárník v roli průvodce, na kterého se můžete ve tmě spolehnout a jenž vám odpoví na vaše otázky. Posluchači se tudíž v našich úterních hodinových online kavárnách také mohou hostů ptát. Máme za sebou kavárnu s Terezou Kostkovou a Daliborem Gondíkem a těšit se můžete i na Jana Čenského.

Jak to bude se skutečnou Kavárnou Potmě? Bude na podzim?

Jsem optimistka a spoléhám na to, že lidé budou letos cestovat víc po Česku. První kavárnu otevřeme koncem léta v Českých Budějovicích, poté v Ostravě a budeme i součástí Prix Bohemia Radio v Olomouci. Kavárenskou sezonu zakončíme v Praze na přelomu listopadu a prosince.

Hrnečky Kavárny POTMĚ od G. Benedikt.jpg

Kdy a jak proběhnou Sbírkové dny Světlušky?

Uskuteční se od 7. do 11. září. Letos bude asi méně dobrovolníků, protože se rekrutují převážně z řad studentů středních a vyšších odborných škol, kteří půjdou v září po dlouhé době do škol a podzim bude pro ně i pro učitele náročný.

Letošní kampaň ke sbírkovým dnům má název Příběhy vašich peněz. O co jde?

Letos jsme kampaň chtěli pojmout jako poděkování našim dárcům, kteří se rozhodli nám důvěřovat a nedarovat své peníze napřímo. Darovat napřímo je dnes velkým trendem, ale nadační fondy dokážou pokrýt větší portfolio lidí a organizací a peníze se poskládají i pro větší dary, jako je například vodicí pes, jehož výcvik dnes stojí dvě stě padesát tisíc korun, nebo celoroční asistenční služba pro rodinu pečující o těžce zrakově postižené dítě, která rodiče vyjde na desítky tisíc korun. Na stanici Radiožurnál proto poběží počátkem září cyklus těchto příběhů, v nichž se posluchači dozvědí, jak náš nadační fond konkrétně pomáhá.

Spustit audio

Více o tématu