Svěží, voňavý, osvěžující

25. září 2010

Náš slovník obohacují různé novotvary, výrazy přejaté z cizích jazyků nebo jazyků technických či zájmových skupin. Možná si ale ani neuvědomujeme, jak moc se nám pod kůži dostává jazyk reklam.

Ráno vás místo budíku probudí vůně právě uvařené kávy. Pomalu vstáváte z lůžka, které týdny a týdny svěže voní aviváží, a po koberci čerstvě vyčištěném neběžným odstraňovačem skvrn a zápachu kráčíte do koupelny, kde dynamická vůně sprchového gelu rozjasní vaše smysly. Nezapomeňte na zuby. Kartáček s výkyvnou hlavicí dokonale doplní bělicí pasta, která zuby čistí hned dvakrát až třikrát a působí po celých 48 hodin. Ke snídani si zdravě křupnete a přidáte něco pomalých glycidů v sušence s energií na celý den. Zapijete jogurtovým mlékem plným přátelských bakterií a voňavou kávu extra jemně praženou a vybíranou zrnko po zrnku si přelijete na cestu do práce do hygienicky čisté termosky. Když si zapínáte poslední knoflíček u košile, znovu vás překvapí zářivá bělost, jíž dozajista okouzlíte trafikantku i vrátného. Nasedáte do prostorného rodinného vozu, akčního modelu s klimatizací v ceně, a po nebezpečných serpentýnách se vydáváte do práce. Do kanceláře vplouvá asistentka s intenzivní zářivou barvou na vlasech, dokonale kryjící šediny a vyživující od kořínků až po konečky, a v luxusem dýchajícím, do posledního detailu propracovaném interiéru se svěří, že včera novou kamerou zachytila prchavé okamžiky života svého psa. Natočila ho šťastně se čumákem rýpajícího v misce vyvážené granulované stravy. Odpovíte jí bělostným úsměvem a věnujete se práci. V poledne v kantýně váháte mezi těstovinami, co se nikdy neslepí, čínou z polotovaru, ke kterému stačí přidat maso, ořechy, olej, koření, sójovou omáčku a zeleninu, a lahodným našlehaným koktejlem s komplexem vitaminů a minerálů. Vše zapíjíte limonádou. Potěší vás osvěžující a regenerující ovocnou chutí. A přitom má jen dvě kalorie. Nakonec neodoláte dezertu - jemným křupavým sušenkám se zbrusu novou příchutí plnou cereálií. A tak to jde den za dnem. Nepoznáváte se v tom? Pak zřejmě bydlíte na jiné planetě. Anebo jste ti šťastnější, co ještě nezblbli z reklam.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.