Sviadnovští skauti si staví novou klubovnu. Ve svém mají být do zimy

16. září 2016

Vánoční cukroví už by skauti ze Sviadnova na Frýdeckomístecku měli péct v nové klubovně. Zatím je to sice pořád jen stavba, ale už brzy by tu desítky skautů měly začít chodit na pravidelné schůzky. Dosud se scházely odpoledne ve škole. Jenže členů ve sviadnovském oddíle stále přibývá a tak se za pomoci obce, sponzorů, ale hlavně vlastních rukou pustili do stavby nového sídla.

„Dostali jsme se do stavu, kdy máme víceméně hotovou hrubou stavbu. Takže se dělá vnitřní vybavení,“ říká vedoucí skautského oddílu ve Sviadnově Tomáš Merta. „Sami na sebe si šijeme bič – chtěli bychom to nejpozději v listopadu otevřít. Věříme, že to stihneme.“

Tomáš Merta, vedoucí sviadnovských skautů, při práci na nové klubovně

Pomáhají dospělí i děti. Na brigádách už odpracovali více než 2000 hodin. „Je jasné, že ty důležité práce, nosné konstrukce dělají firmy. Ale všechno, co jsme schopni si sami udělat, tak se snažíme dělat sami,“ dodává Merta.

Větší děti tak třeba pomohly s různými výkopy, šroubováním, čeká je výpomoc při pracích na pokládání podlah. Podle Tomáše Merty se práce nebojí a dělají ji s chutí.

„Shodou okolností jsme se nedávno dověděli, že je to jedna ze dvou kluboven v České republice, která se staví na zelené louce. Takže je to docela ojedinělý počin v rámci republiky,“ upozorňuje Tomáš Stolín, vedoucí střediska skautů ve Frýdku-Místku.

Hlavní části budovy klubovny dominuje místnost 8 x 7,5 metru. „Bude to hlavní místnost pro klubovní činnost. Už je zde komín, budou zde potom krbová kamna,“ ukazuje vedoucí.

V nové klubovně bude také dostatečně velký úložný prostor, nebude chybět kuchyňka.

„Už se těšíme, až to tady otevřeme. Doufám, že to bude velká sláva. A budu rád, když se za pár roků tahle stavba bude přestavovat znovu z důvodu toho, že to je ošoupané používáním,“ usmívá se Merta.

V hlavní místnosti zatím dominuje stavební materiál, už brzy se tu ale budou skauti scházet
autor: iha
Spustit audio