Svoji rolničku si můžete vyrobit v Ateliéru zvonaře a hrnčířky v Deštném v Orlických horách

5. listopad 2016

Na Staré cestě v Deštném v Orlických horách nemůžete minout malebnou chaloupku, zvlášť jestli jdete kolem v celou hodinu. To vás totiž navíc upoutá originální zvonkohra - společné dílo zvonaře Jana Šedy a hrnčířky Barbory Šedové. Jejich ateliér, krámek a dílna (respektive dílny) zároveň dýchají pohodou, radostí z řemesla a přímo lákají k tomu si ho vyzkoušet.

A tomu se hostitelé Jan a Bára vůbec nebrání.

Několikrát za rok tu k hlíně či štětcům zasednou účastníci workshopů ve věku od tří třeba do sta let.

Veškerá keramika, kterou můžete v ateliéru vidět, je vyrobena zde a jedná se o keramiku - kameninu pálenou na 1 235° Celsia. Každý kousek je originál, občas režný, sem tam barevný, někdy kombinovaný se sklem.

Všechny hrnky, misky i další užitkové kousky jsou atestované, zdravotně nezávadné, mohou se mýt v myčce, dávat do mikrovlnné trouby, misky lze bez problémů použít na zapékání v troubě. Za kvalitou stojí spousta práce a praxe od roku 1997.

V Ateliéru zvonaře a hrnčířky v Deštném v Orlických horách

Zvony pan zvonař začal odlévat ještě dřív, a to na plno od roku 1990. Spolu se synem dnes odlévají bronzové zvonky od malých, vánočních, až po čtyřicetikilové zvony pro malé kostelíky. Ty největší zvony pak montují s hodinovým odbíjením a elektrickým pohonem. Odlít zvon si můžete nechat i na zakázku s vlastním nápisem či zdobením.

Redaktorka Jiřina Mužíková si pro začátek zkusila vyrobit malou rolničku. Ostatně tady už naplno "jedou vánoce".

Vždyť drobné dárečky, zvonečky, rolničky, vánoční ozdoby i hrnky a aromalampy je třeba vyrobit do zásoby, vánoční trhy už pomalu klepou na dveře.

Na ty rozhlasové dveře jsme zaklepali v sobotu 5. listopadu 2016 po 18. hodině v pořadu Návštěva na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové.

Příjemný a zvonečkový poslech.

Spustit audio