Svrabová nákaza, která se vyskytla v havířovském Grandparku, už je na ústupu

13. říjen 2017
Zprávy , Zprávy

Svrabová nákaza v havířovském Grandparku je podle lékařů na ústupu. Kvůli infekčnímu onemocnění v soukromém domově pro seniory platí už několik týdnů v zařízení přísná hygienická opatření i zákaz návštěv.

„Koupání se mi líbilo a mazání, masáže jsou bezva,“ pochvaluje si odpočívající pan Václav.

Vrchní sestra havířovského Grandparku Lenka Michnová vchází do sirných lázní, kde klienty koupali. „Bylo to velmi náročné, protože když preventivně musíte ošetřit celý domov, kde je přes 140 klientů, je to opravdu s vypětím sil personálu i klientů,“ popisuje Michnová.

I když se svrab letos objevil ve třech zařízeních v regionu, teprve havířovský Grandpark se ocitl pod drobnohledem. Panika, kterou onemocnění vyvolalo, zaskočila i krajské hygieniky. Jak naznačuje epidemioložka Lenka Pětvaldská, situaci se podařilo rychle stabilizovat.

„Podobné případy se řeší v celé České republice. Nemyslím si, že by to nějak mimořádné rozsahem nebo nějakými závažnými průběhy. Na jednání nás vedení Grandparku ujistilo, že už nemají diagnostikováno žádné nové onemocnění, nicméně inkubační doba je až čtyři týdny, takže zvýšená pozornost je namístě,“ dodává epidemioložka.

Zákaz návštěv by v havířovském Grandparku měl skončit v pondělí. Následně se vše vrátí do běžného režimu a zařízení obnoví také aktivity pro klienty.

autor: stj
Spustit audio