Sýr tofu. Pro někoho pochoutka, pro jiného příklad nechutné hmoty

1. březen 2015

V Číně znali tofu už ve druhém století před naším letopočtem. Cenili si zejména jeho výživové hodnoty a schopnosti přejmout chuť ostatních přísad. Tento výrobek ze sójového mléka se k nám rozšířil až teprve nedávno. A ihned si našel pevné místo v jídelníčku vyznavačů vegetariánské stravy.

Zajímali jsme se, jak pracovat s tofu, aby chutnal opravdu všem. Na radu jsme zašli k frýdecko-místecké propagátorce zdravé stravy Denise Zímové.


Tofu má buď zastánce nebo radikální odpůrce. Co vy si myslíte o tofu?

Tofu je rozhodně moje nejlepší kamarádka. Já kdybych neměla tofu v kuchyni, tak bych asi nemohla vařit. Jsem určitě zastánce tofu, protože je to skvělá alternativa masa, navíc perfektně chutná. Žádný cholesterol, minimum sodíku a obsahuje kvalitní bílkoviny. A minimum tuků a sacharidů.

Tofu nám připravuje frýdecko-místecká propagátorka zdravé stravy Denisa Zímová

Můžeme si s tím směle nahradit maso...

Stoprocentně, jednoznačně a chutná opravdu báječně.

Dnes je hodně diskutovaná genetická modifikace potravin. Tofu se vyrábí ze sóji a ta často bývá geneticky modifikovaná. Jak si to můžeme ohlídat, abychom skutečně měli dobré zdravé tofu?

V České republice se píše na výrobcích GMO Free. To znamená, že to není geneticky upravené.

Vy jste tady vytáhla tři druhy...

Mám tady tofu marinované, potom uzené a snad největší pecka je tempeh. Jsou to fermentované sójové boby, které chutnají uzeně. Řekla bych, že je to taková alternativa třeba trošku slaniny.

Nikde tady není bílé tofu – to je asi největší kámen úrazu, že nemá chuť.

Když si někdo začne s tofu a koupí si bílé tofu, tak ho to může odradit, protože ono je takové plané. Proto se má třeba marinovat nebo se dá použít do sladké kuchyně.


Jak si tofu jednoduše a rychle připravit? Poslechněte si celý rozhovor s frýdecko-místeckou propagátorkou zdravé stravy Denisou Zímovou. Dozvíte se spoustu zajímavých informací.

Spustit audio