Systém pro vydávání eReceptů prošel ostrým testem. V Ostravě bez problémů

3. leden 2018

Od nového roku musejí lékaři předepsané léky evidovat elektronicky a za nedodržení podmínky jim v budoucnu může hrozit až dvoumilionová pokuta. Například na ostravské Hornické poliklinice vše fungovalo bez problémů.

V lékárně ostravské Hornické polikliniky se střídali pacienti s eRecepty bez sebemenších potíží. „Myslím, že pro nás se nic nezměnilo,“ říká paní Renáta, která si zrovna do kabelky schovává léky.

S papírovou průvodkou opatřenou kódem míří pacienti za tamními lékárníky už přes rok. „Nejčastěji mají takzvanou průvodku elektronického předpisu. Ale samozřejmě najdou se tací, kteří přijdou i s mobilním telefonem, kde mají vlastně v mailu onen elektronický recept, nebo případně v SMS zprávě. Ale to je zatím výjimečně,“ potvrzuje vedoucí lékárny Hornické polikliniky Irena Kiliková.

V zařízení, které patří do skupiny Agel, eRecepty vydává většina lékařů. Například Romanu Skoupému ale v celém systému nejvíc chybí přehled lékové anamnézy pacienta.

„Ty elektronické recepty používám asi tři čtvrtě roku. Je to věc, která by byla určitě největším přínosem, kdyby každý lékař mohl vidět veškerou lékovou anamnézu pacienta. Zbytečně nedublovat léky, ohlídat si eventuálně vzájemné kontraindikace,“ říká doktor.

Kromě lékařů, kteří jsou přímými zaměstnanci Hornické polikliniky, ale v budově působí také doktoři se soukromou praxí. Ne všichni v novém roce eRecepty začali vydávat.

„Jsem v jednání se Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Je to zdlouhavý proces. Potřebuji si to navést do počítače, a jelikož jsem měla špatně navedené pracoviště, tak jsem vlastně ještě ve fázi vyřizování,“ vysvětluje například dětská lékařka Františka Martinásková.

Kvůli eReceptům zvažovalo v Moravskoslezském kraji ukončit praxi zhruba 20 lékařů. I kvůli současné nepřehledné situaci ale podle hejtmanství pokračují všichni.

autor: stj
Spustit audio