Tajemná večeře na neznámém místě. Pop-up restaurace slibují nevšední zážitek

25. červen 2017

Nevíte, kam konkrétně půjdete, ani co se bude podávat. Koncept gastronomických pop-up večerů si hraje s momentem překvapení a má prakticky neomezené možnosti. Dobrodružní strávníci mohou dostat klidně až v den akce zprávu, kde se jednodenní akce koná. A může to být opravdu kdekoliv.

Pop-up restaurace obsazují neobvyklé prostory, aby svým hostům zajistily večer, na který jen tak nezapomenou. Večeře ve vodárenské věži, na lesní pasece nebo na půdě strašidelného domu? Všechno je možné. Vaří přední šéfkuchaři, ale i ti zatím neznámí. Vymýšlejí menu plná netradičních chutí a vůní. Předkládané pokrmy a způsob servírování by měly uspokojit v ideálním případě všechny vaše smysly.

Dít se může cokoli

Jednou vás bude obskakovat obsluhující personál, podruhé budete aktivně zapojeni do hry. Co byste řekli např. malé honbě za pokladem, kterým budou lahve vína pro celou společnost? Nebo byste raději házeli koblihami podle návodu z Jirotkova Saturnina? Dáte přednost hodování ve stylu středověkého královského dvora? Fantazie pořadatelů nezná mezí.

Pop-up dobývá svět

Obliba pop-up restaurací stoupá od přelomu tisíciletí v řadě zemí, ještě dřív je znali v USA a na Kubě. Celosvětové rozšíření umožnil internet se sociálními sítěmi. Právě tam můžete postupně odhalovat kdo, co, jak, kdy a kde. Tam se také mohou průběžně zadávat rezervace. Popularita některých pop-up restaurací už je tak velká, že si své hosty vybírají.

Určitý milník v historii pop-up restaurací představoval rok 2011. Tehdy se ve finských Helsinkách uskutečnil první Restaurant Day, událost, při které si kuchařští nadšenci mohli na jeden den otevřít vlastní podnik. Od té doby se koná 4x ročně a zapojují se lidé kdekoliv na světě. Zaregistrujte se na www.restaurantday.org, v den akce předveďte doma nebo jinde svoje kulinářské umění, přidejte nevšední program a je z vás pop-up restauratér.

Nápad se ujal i v Česku

V České republice je tento způsob vybočení ze všedního dne vyhledávaný. Nabízí se zejména v Praze, ale přidávají se další města. Nově k nim patří také Karlovy Vary, poslechněte si v příspěvku, jak vypadalo tamní pop-upové poprvé.

Spustit audio