Tajemství plné chuti (plněná kapsa z vepřového masa)
Tajemství plné chuti. Tak se jmenuje recept, který nám v Dobrůtkách „odtajnil“ kuchař ostravské restaurace Eden Jan Straka. Předvedl nám přípravu plněné kapsy z vepřového masa, která voní po nivě a anglické slanině. Jako přílohu servírujeme šťouchané brambory a míchaný salát.
Tajemství plné chuti
Suroviny:
vepřová kotleta
anglická slanina
niva
cibule
hladká mouka
vejce
strouhanka
olej
sůl
pepř
Postup:
Z masa a dalších ingrediencí připravíme vepřovou kapsu. Zhruba 150 gramový plátek masa v polovině podélně nakrojíme a rozložíme. Důkladně jej naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi si osmažíme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a cibuli. Směs necháme lehce vychladnout a navrstvíme ji na maso. Ne zcela ke krajům a jen na jednu polovinu. Poté přidáme plátek nivy a druhou polovinou masa vše překlopíme. Okraje masa přitiskneme k sobě a proklepneme je opět paličkou. Takto připravenou kapsu obalíme v trojobalu – hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Maso smažíme ve větším množství oleje zvolna do zlatova.
Šťouchané brambory
Suroviny:
brambory
anglická slanina
cibule
olej
sůl
Postup:
Brambory uvaříme ve slané vodě. Na kostičky nakrájenou slaninu osmažíme s cibulkou. Směs vmícháme do ušťouchaných brambor. Podle potřeby vše ještě dosolíme a dochutíme například natí jarní cibulky nebo pažitkou.
Míchaný salát
Suroviny:
ledový salát
mrkev
jablko
pomeranč
moučkový cukr
citronová šťáva
Postup:
Ledový salát nakrájíme na malé kousky. Mrkev nastrouháme najemno. Očištěné jablko a oloupaný pomeranč nakrájíme na kostky. Vše v misce promícháme a dochutíme cukrem a citronovou šťávou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka