Tak som išiel domov, zpíval Dušan Valúch na jednom z Folkových kolotočů

15. duben 2022

Na Folkových kolotočích vystupují a vystupovali nejenom čeští, moravští a slezští písničkáři, kapely, ale také slovenští. Jedním z nich byl také Dušan Valúch.

„Slovenská strana byla odlišná, koncentrovala se do velkých měst – byla to Bratislava, trochu Žilina, Martin a Košice. A úplně jiné školy a jiný přístup. Bratislavě dominovalo písničkářské sdružení Slunovrat – to byla jedna strana a druhá strana byly takové portovní kapely,“ vysvětluje Milan Kaplan, dramaturg, který stál u zrodu Folkových kolotočů v Ostravě.

Co se týká Bratislavanů, na Folkovém kolotoči hrál Dušan Valúch se sestavou, která si později dala název Jednofázové kvasenie. „Ta sestava byla zajímavá v tom, že tam byly čtyři úplně rozdílné světy a názory. Na jedné straně vášnivý bojovník novinář a na druhé straně filozof Dušan Valúch,“ dodává Milan Kaplan.

Připomeňme ještě, že Folkový kolotoč se do Ostravy vrací po téměř 40 letech. Letošní festival nabídne první víkend v červnu program na sedmi venkovních i vnitřních scénách Kulturního Domu Poklad v Ostravě-Porubě.

Spustit audio

Související