Také Ostrava se potýká se sprejery

2. říjen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Poprvé v historii tohoto města chtějí radní prosadit do rozpočtu částku, určenou k likvidaci tzv.graffiti. Jde totiž o problém, který ostravský magistrát doposud finančně zásadně neřešil. Přitom se škody, které sprejeři na území města ročně napáchají, pohybují v desítkách milionů korun.

Přijetím tzv.antispejerského zákona se v Ostravě nic zásadního nezměnilo, shodují se majitelé nemovitostí, jejichž čerstvé fasády se staly terčem pozornosti sprejerů. Náměstek ostravského primátora Miroslav Svozil tvrdí, že Ostravě takto vznikají milionové škody, které neustále narůstají. Právě proto by se součástí návrhu městského rozpočtu na příští rok měla stát i částka, vyčleněná na odstraňování takto vzniklých škod.

Miroslav Svozil: Ty škody jdou do desítek milionů, to může narůst i do výše možná sta milionů a více. Po vzoru jiných měst bychom měli částku mezi 10 - 15 mil.Kč na odstraňování následku graffiti zařadit.

V Ostravě řádí vandalové nejvíce na zastávkách hromadné dopravy, v tramvajích, autobusech a trolejbusech. Potvrdil to Miroslav Albrecht z ostravského Dopravního podniku.

Miroslav Albrecht: Vandalové způsobují opravdu rozsáhlé škody především na vozidlech městské dopravy na sklech, která škrábou a stříkají pomocí sprejů. Velké škody jsou také na zastávkách MHD. Na označnících jsou způsobeny každý měsíc ve výši zhruba 100 000 Kč.

Sprejery vidí jako problém nejen radní Ostravy, majitelé nemovitostí, dopravci, ale i samotní občané.

Občané: Dovedou zničit skutečně pěkné věci.

Občané: Já to vidím jako velký problém.

Občané: V mnoha případech je to vandalství. Já bych to striktně odsoudil.

Občané: Já si myslím, že by především městská policie měla mít oči otevřené a chytat ty, kteří to dělají.

Městská policie není úplně bezmocná, tvrdí náměstek ostravského primátora Miroslav Svozil. Podle něho už řeší v rámci nové zákonné úpravy několik případů.

Miroslav Svozil: Městská policie v posledním roce zintensivnila svůj boj proti sprejerům. Je to taky díky novému tzv.antisprejerskému zákonu - městská policie je na sprejery daleko více rozlícenější a již existuje jejich databáze. Některé případy jsou již ve stádiu slovního projednávání.

Pokud městské zastupitelstvo schválí do svého rozpočtu na příští rok navrhovanou částku, na odstraňování škod způsobených vandaly na fasádách domů a veřejných plochách, bude to poprvé v historii města, kdy se tento problém začne zásadně řešit. Tím se ale samotné potíže se sprejery neodstraní. Radnice proto zvažuje, že by do odstraňování podobných, nechtěných malůvek zapojila i samotné sprejery.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu