Technické služby ve Špindlerově Mlýně jsou stále bez nového areálu. Co stavbu zázemí komplikuje?

20. leden 2022 08:39

Zamrzlá technika, stavební buňky a provizorní prostor u lanovky na Hromovku. V takových podmínkách fungují technické služby ve Špindlerově Mlýně. Už měly být několik týdnů v novém areálu, jenže ten stále není dokončen. Termíny dostavby se stále prodlužují.

„Areál měl být původně dokončen v termínu 27. listopadu 2021,“ říká nezávislý starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch.

Čtěte také

Městu, hlavě technickým službám, to podle něj dost komplikuje práci. „Z hlediska uskladnění techniky a samozřejmě i zázemí pro zaměstnance, protože v těchto podmínkách, kdy se teploty pohybují i deset až dvanáct stupňů pod nulou, to není nic příjemného.

Provoz služeb v těchto podmínkách bude také finančně podstatně náročnější.

„Náklady určitě porostou, protože jsme závislí na elektřině a víme, jak její cena v posledním období vyskočila nahoru. Přebýváme v obytných kontejnerech, v takových buňkách, technika parkuje venku, je promrzlá a zasněžená. Zásahy jsou potom náročnější, podstatně víc času zabere příprava, vysvětluje za technické služby Petr Mikuláš.

Nový areál stále hotový není

Zatím poslední termín dokončení hlavních prací je konec ledna.

Technické služby ve Špindlerově Mlýně jsou stále bez nového areálu

„Pokud by nedošlo k prodloužení termínu, tak samozřejmě budeme muset, v souladu se smlouvou, uplatňovat sankce vůči zhotovitelské firmě. Proto si myslím, že to bude otázka ne úplně lehkých jednání, tvrdí Vladimír Staruch.

Firma skluz prací zdůvodňuje nedostatkem pracovníků. Hlavně těch ze zahraničí, kterých je většina.

Čtěte také

„Mají jiné podmínky pro očkování u nich, takže je problém dostat se přes hranice. A také, když jsou ti lidé ubytování hromadně na ubytovně a vyskytne se tam nemoc, tak nás to mnohdy zaskočilo. Měli jsme místo 20 lidí v práci jen 3, zdůvodňuje zdržení stavbyvedoucí Vladan Bíma.

Hlavně odborní dělníci podle něj chybí i v současné době. Proto se neudělá tolik práce, kolik je třeba. Pracovníci tu prý měli už začátkem roku být. „S těmi kapacitami jsme počítali, ale ona přijela třeba jen třetina těch pracovníků. Sanujeme to z části výpomocí od generálního dodavatele.

Pokud přijde stavební společnost s další žádostí o prodloužení termínu, budou o tom rozhodovat zastupitelé. Ale už teď je jisté, že všechny venkovní a terénní práce přijdou na řadu až na jaře.

Spustit audio

Související