Teplé a suché počasí přeje škůdcům. Zemědělci se snaží ochránit úrodu zelí, ovocnáři zase sady

10. červenec 2018 10:14

Ovocnáři a zelináři bojují se škodlivým hmyzem a plevelem. Právě vysoké teploty přejí i v Královéhradeckém kraji rozvoji některých škůdců, kteří zemědělcům zničí až 10 procent úrody. Největší problémy jsou letos s různými druhy mšic a obaleči, kteří způsobují červivost jablek nebo švestek.

Letošní počasí krajské pěstitele zeleniny nepřekvapilo, protože je obdobné jako v posledních letech. Deficit srážek zemědělci doženou závlahou, ale velkým problémem jsou nejrůznější škůdci. Nejohroženější je úroda zelí.

„To je dnes opravdu alfa a omega, udělat kvalitní zelí. Jelikož tam se seběhne 4 až 5 škůdců. Máte mšici, dřepčíka, máte tam housenky. V tom zelí se dnes koncentruje takové množství škůdců, že je to palčivé," vysvětluje královéhradecký farmář Miroslav Hak.

Bělásek zelný - housenka

Péče o zeleninu je rok od roku náročnější, protože škůdci jsou odolnější a tím se snižuje účinnost chemických postřiků. Důležité je vybrat odolnou odrůdu, mít pole dobře prohnojené a zajistit rostlinám dostatek vláhy. Navíc chemický postřik se nedá využít vždycky.

Nedostatek vody netrápí jen zemědělce, ale i lesníky. Stromy usychají a napadají je škůdci

Smrkové výhonky

Letošní jaro je podle lesníků nejsušší od roku 2013. Stromy jsou kvůli nedostatku vody náchylnější k napadení nejrůznějšími škůdci. Lesníci na celém území republiky bojují hlavně s kůrovcem. V Královéhradeckém kraji zatím ale žádná kalamita nehrozí. Kvůli dlouhodobému nedostatku srážek ale roste těžba suchých stromů.

„Sklízíme nakladačky, takže i v nakladačkách máme škůdce. A tam se to nedá ničím chemizovat. Sklízíte každý druhý den, tak si to nedovolíte ničím chemizovat. Můžete dávat maximálně nějaké živiny, aby ta nakladačka lépe rostla, ale to je všechno, co se s tím dá dělat," říká Miroslav Hak.

Ovocnáři v posledních dnech směřují svoji pozornost hlavně do jablečných sadů, kde hrozí výskyt druhé generace obalečů. V jarním období byl největší problém se mšicemi, naopak některým škůdcům rychlý nástup teplého počasí vůbec nesvědčil, jako třeba vrtuli třešňové. Ta má vliv na červivost třešní.

Ovocnáři si zjišťují kvalitu jablek

„Než se v přírodě stačilo vylíhnout a začít skutečně škodit, tak ty třešně nám tak rychle začaly dozrávat, že ona příliš neuspěla. A i na neošetřovaných plochách, to mohli zaznamenat hlavně zahrádkáři, na pozdních třešních jsme prakticky neměli problém s červivostí," říká Martin Ludvík z Ovocnářského institutu v Holovousech.

Ovocnáři teď vyhlížejí hlavně déšť, potřebují totiž, aby plody dorostly do požadované velikosti.

Spustit audio

Související