Teploty i přes 60 stupňů Celsia musí v těchto dnech zvládat zaměstnanci v ostravské huti

21. červenec 2022 11:26

I venku na slunci dnes může být docela příjemně. Zvláště, pokud strávíte aspoň chvíli třeba u rozžhavené oceli v hutním provozu. Zaměstnanci v ostravské huti Liberty v těchto dnech vypijí doslova hektolitry vody, minerálek nebo nealkoholického piva.

Pan Michal pracuje v rourovně už 18 let. Je sice pár metrů od žhnoucí oceli, ale chladí se v klimatizované místnosti. Pomáhá teď častější střídání směn. „Jdu třeba vystřídat kolegy na jinou mašinu, kde je klimatizovaná kabina, jdu se ven projít a podobně. Je tady kolem padesáti stupňů,“ popisuje.

Čtěte také

Co se dá odložit a není nutné, to se odloží. I když v rourovně není i přes 60 stupňů jako u pecí, i těch 50 stojí za to. „Mají častější pauzy, dodáváme jim ochranné nápoje, v případě nějakých extrémních prací mají přestávek více. Záleží na teplotách, jaké jsou,“ dodává vedoucí válcovací tratě Jiří Blucha.

Když jsou vedra, spotřeba nápojů rychle roste, ale s tím se počítá. Je to teď více o 40 procent. „V loňském roce se vypilo 460 tisíc takovýchto ochranných nápojů, mezi které patří například minerálky, iontové nápoje a taky nealko pivo, kterého se vypilo přes 60 tisíc,“ potvrdila mluvčí společnosti Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Hutnictví, rourovna, Liberty Ostrava

Tady v rourovně je slyšet i obdiv k jiným profesím. K lidem, kteří musí být venku a nemají se kam schovat aspoň na chvíli. V huti se před mnoha lety rozdávalo v extrémně horkých provozech sedmistupňové pivo, teď už je to jenom pivo bez alkoholu.

autor: Martin Knitl
Spustit audio