Tereza Brodská získala díky seriálu Slunečná pětici kamarádek. David Prachař lásku k traktorům

25. prosinec 2020
Vánoce ve Slunečné

Tereza Brodská a David Prachař hrají ve Slunečné manželský pár Kratinových. Za co jsou populárnímu seriálu vděční a s čím bojují v jejich seriálové kuchyni, prozradili v rozhovoru s Patrikem Rozehnalem.

Herec David Prachař o své postavě Leoše už dříve řekl, že je to drobný zemědělec, který má hodnou ženu, traktor a pole. „A z toho je traktor to nejdůležitější,“ říká se smíchem představitelka jeho manželky Tereza Brodská. „Je to červený Zetor a dokonce jsem už uvažoval, že bych ho odkoupil,“ dodává s úsměvem herec, „prostě jsme spolu nějak splynuli.“

V pravé vesnické kuchyni

David Prachař

Oba herci mají v seriálu Slunečná průměrně pět natáčecích dnů v měsíci. „Na rozdíl od ostatních, kteří mají své kuchyně a obýváky v jednom ateliéru v Malešicích, má naše rodina Kratinova jako jediná kuchyň na vesnici v Zápech,“ prozrazuje Tereza Brodská. „Vybrali ji, protože vypadá opravdově a ne jako studio. A v téhle kuchyni my děláme, že máme velký dům,“ dodává David Prachař.

V chladnějších dnech musí ovšem herci předstírat i teplo. „Je tam strašná zima a jak tam chodí kameramani a osvětlovači, tak neustále větrají. Je tam jak v Anglii v 11. století, tak devět nad nulou,“ přiznává Prachař. „Oblepují nás proto takovými zateplovacími náplastmi, které máme po těle i v botách,“ dodává Brodská.

Vztahy ve Slunečné

Pro diváky seriálu Slunečná jsou nejdůležitější vztahy mezi jednotlivými postavami. I mezi samotnými herci ale vznikla přátelství. „Ve Slunečné mě to opravdu baví a jsem jí vděčná za to, že se mi přihodilo něco, o čem jsem si myslela, že si mi v 52 letech už nepřihodí, a to že jsem získala pět kamarádek – Danu Batulkovou, Reginu Řandovou, Janu Strykovou, Martinu Preissovou a Evu Decastelo. Jsme parta šesti holek, která je v soukromí každá úplně jiná, ale spolu nám to neuvěřitelně funguje,“ říká Tereza Brodská.

„A David umí skvěle glosovat a jeho humor je mi blízký. A pokud je dohromady s Ondrou Pavelkou, tak kolikrát s Danou Batulkovou odpadáváme smíchy a nemůžeme hrát,“ říká herečka. „Ondřej je můj veliký kamarád. Ten, když nechce něco slyšet, tak dělá, že je hluchý. Dělá to ale tak dokonale a ještě má takový výraz dítěte, že si řeknu, že už ho nebudu provokovat a nechám ho být,“ přiznává Prachař.

Zajímá vás, jestli Tereza Brodská a David Prachař trpí trémou a jaké české televizní seriály považují za nejdůležitější? Poslechněte si audiozáznam pořadu Vánoce ve Slunečné.

autoři: Patrik Rozehnal , nwe
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.