Terezín stále ohrožují následky povodní

26. srpen 2003
Pod kůži

Loňská povodeň zasáhla mimo jiné i historické město Terezín. Voda tehdy zaplavila terezínské podzemní chodby, které jsou ještě z dob císaře Josefa II. Za války je využívali i nacisté. Část terezínské pevnosti, kam chodby patří, používali i tamní obyvatelé jako zahrádky nebo dokonce jako chlévy pro zvířata. Dnes kvůli neudržovanému a podmáčenému podzemí hrozí zřícení těchto unikátních chodeb a dokonce i části města. Více už se dozvíte v reportáži redaktora České televize Pavla Janošce.

Terezín jako pevnost stojí od konce osmnáctého století. Terezínská opevnění, hlavní a malá pevnost, byla na svou dobu moderní. Téměř od začátku existence byla pevnost věznicí a od roku 1940 byla nechvalně známá jako věznice pražského gestapa. Postupně ale zastarala a po ztrátě vojenské funkce se na ni začalo zapomínat. Hovoří Radek Vraný, radní Terezína.

Host (Radek Vraný): Díky dlouhodobé neúdržbě byla pevnostní systém zarostlý, popřípadě byly někde nevhodně využívané některé části. Přišla voda, dokázala narušit části podzemního systému.

Jeho slova doplňuje Roman Gaši, provozovatel terezínských internetových stránek.

Host (Roman Gaši): Problém je v tom, že je postavený na podzemních chodbách a ty chodby vlastně byly podemleté, vyplavala z nich hlína. Teď se udělají propady. Ať se radovaly, že záplavy je nepostihly, tak teď jsou poškozeny tím, že se pod nimi propadá zemina.

Terezín byl postaven jako vodní pevnost. Voda se ale do města dostat nemusela. Město mělo mechanismy k odvodu vody a možnost zahrazení vstupních bran do Terezína. V chodbách byly připraveny ve stěnách drážky, do kterých se daly zasunout dubové fošny a v podzemí by tak vznikla protipovodňová zábrana. O tom dále hovoří jeden z obyvatel Terezína podnikatel Ondřej Šuma.

Host (Ondřej Šuma): Paní starostka odmítla vydat finanční prostředky na nákup trámů. Takže jsme to utěsnili pouze hlínou a tu voda protrhal.

Starostové se však vyměnili. Na místě starostky je dnes na radnici starosta Jan Horníček, který zmiňovaný problém vysvětlil následovně.

Host (Jan Horníček): Dělat někde starostu je v otázce, že musíte vědět všechno podle lidí, musíte všemu rozumět, musíte vždycky všechno udělat správně, musíte znát totálně všechno, ono to nejde. My jsme lidi a my prostě se nějakým způsobem rozhodujeme. Dneska bychom všichni věděli, že ta voda přijde, že to bude takto hrozné, tak se každý z nás zachoval jinak.

K podmáčení města při povodních nemuselo dojít i z jiného důvodu. Chodby užívala dlouhou dobu armáda a kvůli postavení autoparku nechala zasypat velmi důležitou součást pevnosti, vodní příkopy. Ovšem svůj podíl na vině nemá jen armáda. O tom hovoří radní Terezína Radek Vraný.

Host (Radek Vraný): Před povodní i během povodně tady byl areál, který byl užíván drobnými chovateli, byly tady chlívky, byly tady výběhy, byly tady husy, byly tady přehrady. To všechno výrazně bránilo odvodnění Terezína.

Informace doplňuje Jaroslav Pešek, provozovatel klubu vojenské historie.

Host (Jaroslav Pešek): Paradoxní je, že musela dojít pevnost nejdřív k takové úhoně jako došla, aby si tedy lidi všimli nebo vůbec stát si všiml, že je tady takováhle památka a že by se s ní mělo něco začít dělat.

Město Terezín má šanci přežít z turistického ruchu a zájmu o pevnost, která je historickým unikátem. Jedním z cílů oprav je proto mimo jiné zápis Terezína do památek chráněných UNESCO.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu