Termovize odhalí příčiny úniku tepla. Ale nebojte se větrat, jinak umřete v plísních, varuje odborník

8. listopad 2022

Ani kvalitní systém topení s úspornými spotřebiči nemůže zajistit u starších domů a bytů úspory, když z nich teplo uniká. Jak ušetřit teplo umožňuje tzv. termovize. Na trhu je hodně firem, které by měly umět pomocí termokamery najít slabá místa domu, bytu a odhalit příčinu úniku tepla. 

Jak by mělo celé měření probíhat? „Termokamera slouží pouze k tomu, aby se dobře provedla termografie. Termografie by měla být prvním krokem při zjišťování možného úniku tepla při současných cenách energií. Většinou nevíme, jestli zateplovat nebo jenom vyměnit okna,“ tvrdí Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Termografie není jen o snímcích ve spektru modré až oranžové, které ukazují možné úniky, tepelné mosty a podobně. Jsou firmy, která vám dají pouze fotky a pak firmy, které dodají podrobnou zprávu. Dobrá firma dodá informace, kdy termodiagnostik měřil a jakým přístrojem. Každý detail obrázku je pak rozpracovaný i s popiskem možných náprav. 

„Pokud chcete informaci také o energetické náročnosti objektu, tak to už je nadstupeň. Klasická termografie je jenom o zprávě, kdy nám odborník může poradit, že tento bod je kritický, tento ne a doporučit vhodnou nápravu,“ vysvětluje Sysel. V dobře zpracované zprávě vidíte největší tepelné úniky ve zdivu, v oknech nebo stropu. Při instalaci nového moderního topení dokáže odhalit, jestli správně funguje, zejména u podlahového vytápění. A je jedno, jestli bude elektrické nebo teplovodní. Vše je o kvalitní izolaci a správné funkčnosti.

Plísně v bytě představují tuhého soupeře, ale dají se porazit

Důležité je větrání

V zimě budeme asi i méně větrat, aby se ušetřilo drahé teplo. Proto se v domech a bytech mohou vyskytnout i plísně. Moderní kamery mají čidla, která dokážou v interiérech detekovat možný vznik plísní. U méně dokonalých kamer jsou i tak vidět tepelné mosty zvenčí budovy a tam se dá předpokládat, že v těchto místech je zdivo náchylnější ke vzniku plísní. „Chtěl bych všechny varovat před nedostatečným větráním. To, že budete při topení šetřit a snižovat teplotu neznamená, že nebudete větrat. Pokud nebudete větrat, umřete s plísněmi,“ říká nekompromisně odborník.

Takže vše závisí nejenom na topení, ale i větrání. Množství vnitřní vlhkosti určuje to, kde plíseň bude, ale také být nemusí, pokud budete rozumně topit, větrat, a tím odstraňovat vlhkost, která ráda kondenzuje třeba na oknech.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio