Terne Čhave: Bo me som Rom

8. červenec 2015

V dnešní Mozaice vám představíme nové album skupiny Terne Čhave vydané pod názvem Bo me som Rom. Vyšlo nedávno a Terne Čhave ho nabízejí k volnému stažení na své webové stránce.

Za předchozí album More, love! získala královehradecká romská skupina Terne Čhave v roce 2009 cenu Anděl v kategorii world music a uspěla s ním také na mezinárodní scéně. Zasloužený úspěch ale paradoxně vedl k tomu, že se skupina nadlouho odmlčela a ke koncertování se vrátila až v roce 2013. Tehdy začala pracovat na novém albu. Dostalo název Bo me som Rom tedy Protože jsem Rom.

V centru pozornosti se romská skupina Terne Čhave drží hlavně svým ojedinělým přístupem. Jak sami členové říkají, poslouchají okolní hudbu, vnímají ji sluchem, ovšem ven z nich už jde srdcem. Přidejme suverénní muzikantsví a přirozenou schopnost tanečně strhnout. Snažit se proto žánrově zarámovat nové album Bo me som Rom je marné. Pop, gypsy punk, funky, ska - pro ně prý pomalejší jamajský čardáš - nebo soul u skupiny splývají do střemhlavého vyznění a skladby zaujmou chytlavými melodiemi a nátlakovým odehráním.

Zvěst o koncertní brilanci se s královehradeckou romskou skupinou Terne Čhave táhne od samého začátku existence, kdy udivovala nasazením blízkým slavné francouzské romské kapele Gipsy Kings a příklonem ke katalánské rumbě. V nynější sestavě Terne Čhave hrají také tři Češi, síly různých přístupů se tak násobí a zrcadlí v aranžích stojících na skloubení skvělých kytar s houslemi, akordeonem a říznými dechaři. Naléhavý, rockově ostrý hlas Gejzy Bendinga vyvažuje folkovější zpěv Romana Horvátha, který se podílí na většině textů a jasným trademarkem zůstává na novém albu Bo me som Rom sborový zpěv celé skupiny.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Romano drom, Budapešť, Svetoha čas, Bo me som Rom.

Spustit audio