Tesaři opravují dřevěný mlýn u Bílovce. Unikátní památka potřebuje vyměnit střechu a lopatky

20. září 2018

Náš kraj je plný zajímavých technických památek. Jedna taková stojí uprostřed pole nedaleko od bílovecké části Nové Dvory. Jediný větrný mlýn německého typu u nás už potřeboval opravu dřevěných částí. Do výměny šindelů, desek a lopatek se pustili zruční tesaři z Valašska.

Martin Hromada má v ruce metr, přeměřuje trám. „My teď provádíme takzvané vložkování stojky, která je napadená. A pak se to bude na kolíky dávat zpátky. Lepit a bude to dřevěný spoj,“ vysvětluje.

Nejhůř je na tom šindelová střecha. „Ten šindel je už dost starý a je prostě za ty roky sluncem a větrem rozpraskaný. A ještě je špatně krytý, jednoduše krytý. Takže teď varianta je, že budeme to krýt dvojitě a šindel bude modřínový. Ten je nejkvalitnější, vydrží jednou tolik, co by mělo,“ říká stavbyvedoucí Ladislav Filgas.

Mlýn také dočasně přišel o lopatky – říká se jim perutě. Shnily. „Bylo to dělané ze špatného dřeva, ze smrku, mělo to být tesané z jedle. Takže my teď dvě perutě měníme celé, protože jedna byla ulomená. A musíme to prostě udělat tak, jak to má být,“ dodává stavbyvedoucí.

Čtveřice tesařů bude na opravě mlýna pracovat až do konce října.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související