Testovací kapacity v Moravskoslezském kraji jsou i přes rozvolňování služeb dostatečné

20. květen 2021 06:20

Moravskoslezské testovací kapacity odběrových míst jsou dostatečné. Zatím je musela navyšovat prakticky pouze nemocnice Karviná-Ráj nebo třeba zdravotnická zařízení ze skupiny AGEL. Lidé se nechodí více testovat ani přesto, že je negativní test jednou z podmínek, jak si mohou zajít na zahrádku některé z kaváren nebo restaurací.

Já bych řekla, že je ten trend setrvalý. My jsme připraveni na to, že se ta situace vyvíjí, mění se prakticky denně. Antigeny mírně narostly, ale nic dramatického to nebylo,“ říká náměstkyně ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Andrea Polanská.

Podobnou zkušenost mají například i v Bílovecké nemocnici. Počet lidí, kteří tam přicházejí na antigenní testování, je přibližně stejný jako dřív.

Co se ale změnilo, jsou důvody, proč se lidí testují. Dříve potřebovali negativní test do práce, a dnes jako důvody z devadesáti procent uvádějí, že si chtějí zajít ke kadeřnici, holiči, na pivo na zahrádku a podobně,“ říká mluvčí Bílovecké nemocnice Magda Otáhalová.

Jsou ale i místa, která své kapacity od začátku týdne navyšovala. Například v nemocnici Karviná-Ráj stoupl zájem o antigenní testy v tomto týdnu dvojnásobně. A své kapacity navyšovala třeba i novojičínská nemocnice.

„Abychom vyšli vstříc co nejvíce lidem, tak například novojičínská nemocnice rozšířila antigenní testování ze tří dnů v týdnu na celý týden včetně víkendu,“ vysvětluje mluvčí Nemocnice AGEL Nový Jičín Adam Knesl.

I proto by lidé v Moravskoslezském kraji neměli mít v tuto chvíli problém si prakticky kdykoliv nechat antigenní test na odběrových místech provést.

 

autor: pik
Spustit audio