Testovací místa na covid-19 mají stále napilno, i když počet očkovaných roste

6. srpen 2021 07:50

Rozvolnění proticovidových opatření v posledních dnech se zatím nějak výrazně neprojevilo na poptávce po testování. Třeba kulturní akce může od začátku srpna navštívit více lidí, uvnitř až tři tisíce a venku 7 tisíc. Některé velké festivaly ale nabízejí testování lidí přímo na místě před akcí, a tak jejich návštěvníci nezatěžují stálá odběrová centra.

Do testovacího místa v centru Ostravy chodí už od rána průběžně lidé, kteří potřebují potvrzení o bezinfekčnosti, a nejsou očkovaní nebo po prodělaném covidu. „Protože jedu na dovolenou. Do Turecka,“ vysvětluje jedna z čekajících.

A nejen kvůli dovoleným tu lidé čekají. Svou dceru, která o víkendu jede na tábor, na testování doprovází paní Jana. „Potřebuje PCR test,“ říká.

Největší zájem je před víkendem

Zájem o testování obvykle roste před víkendem. „Vítkovická nemocnice registruje od začátku srpna mírný nárůst zájmu o testování na oba typy testu, ale lehce převažují PCR testy. A čtvrteční a páteční termíny na tyto testy jsou obsazeny už dva týdny dopředu. Na antigenní testy nemocnice ještě volné termíny má,“ potvrzuje například mluvčí vítkovické nemocnice v Ostravě adam Knesl.

Plno na testování mají i v havířovské nemocnici. Podle mluvčí Irmy Kaňové na to ale nemá současné rozvolnění vliv. „Nevnímáme, že by to bylo v souvislosti s rozvolňováním, spíš lidé začali cestovat a děti jezdit na tábory. A testy potřebují k tomu, aby mohli léto trávit aktivně. V tuto chvíli máme plno,“ říká Kaňová.

Až 1500 klientů za den

Zatímco v havířovské nemocnici kvůli vytížení zdravotníků už termíny na testování přidávat nemůžou, třeba v ostravské fakultní nemocnici by větší zájem lidí zvládli. „Například ve středu přišlo za celý den k odběru celkem 480 osob. Uvidíme, jaká bude situace před víkendem, nicméně kapacita našeho odběrového covidcentra je až 1500 klientů za den. Takže jsme schopni zvládnout i zvýšený zájem o testování,“ říká mluvčí fakultní nemocnice Petra Petlachová.

Spustit audio

Související