Těžba na Karvinsku jede naplno, uhlí je vyprodané až do konce roku

18. listopad 2021 07:50

Výrazně zdražení a velká poptávka. Tak to vypadá v uhelných skladech napříč republikou. Vidět je to i na samotném začátku uhelného řetězce, na dolech na Karvinsku. Horníci teď jedou doslova nadoraz. Některé části šachet už větší množství práce nezvládají.

Důl ČSM Sever a Jih. Už jen tady se v OKD těží uhlí, ale za prvních deset měsíců už přes 2,1 milionu tun. Práce je dost. „Máme tři směny, nepřetržitý provoz pondělí až neděle, jedeme naplno,“ potvrdil jeden z horníků.

Čtěte také

„Náš pan obchodní ředitel by ho chtěl dvakrát víc, než umíme vytěžit a upravit, takže jedeme naplno, co ČSM může jet,“ dodává obchodní ředitel OKD David Hájek.

Do konce října výnosy přes 6,5 miliardy korun, o miliardu a čtvrt více než byl plán na celý rok. „Měsíční výroba je limitovaná tím, kolik dokážeme upravit uhlí v úpravně. Takže i kdybychom natěžili více za ten měsíc, tak to musíme uložit na skládce, protože úpravna už to není schopna zpracovat,“ dodává Hájek.

Letošní rok už je vyprodaný. Přesto OKD stále pracuje s termínem ukončení těžby na konci příštího roku nebo zkraje roku 2023, potvrdila předsedkyně představenstva Vanda Staňková. Současné vysoké ceny uhlí se můžou podle ní zase rozkolísat, další rozšiřování těžby je navíc zdlouhavé a velmi drahé. „A v neposlední řadě je to samozřejmě nezbytnost a dostupnost kvalifikovaných pracovních sil,“ dodala.

Přesto ale díky tomu, že se teď dolům daří, je možné uvažovat o vrácení veškeré státní podpory z loňska. V součtu za 1,8 miliardy korun. „Plánujeme, že ty prostředky vrátíme v případě, že bude stát ty prostředky chtít zpátky. A předpokládáme, že je bude chtít zpátky,“ uvedla Staňková.

Podle odhadu by mohla pro těžbu příznivá situace na uhelném trhu vydržet i v prvních měsících roku 2022.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související