Těžba uhlí na Karvinsku by mohla pokračovat i po roce 2023

11. leden 2018

Rok 2023 by se měl zapsat do historie Moravskoslezského kraje útlumem posledního činného dolu. Vedení společnosti OKD odhaduje ve svém plánu reorganizace, že právě v roce 2023 skončí těžba uhlí na Dole ČSM. Všechno ale může být nakonec jinak. Naznačila to návštěva ministra průmyslu a obchodu v sídle OKD.

Letos útlum Darkova a Lazů, konec ČSA v roce 2021 a jako poslední přijde na řadu Důl ČSM v roce 2023. To je plán reorganizace, který teď musí kvůli odvolání dvou věřitelů znova prozkoumat Vrchní soud v Olomouci.

Ceny uhlí v současné době rostou a suroviny je pod zemí dost, takže naděje určitě existuje, řekl po jednání s ministrem hornický odborový předák Rostislav Palička. „Obě strany přistoupily k tomu, že pokud to bude možné, tak šachty pojedou dále. Otázkou je za jakých podmínek,“ doplnil odborář.

Nelze tedy vyloučit ani to, že nakonec nedojde na letošní útlum Darkova a hlavně Lazů, kde je zásoba uhlí pod zemí dostatečná. Přesnější plány zatím nechce ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (ANO) prozrazovat. Souvisí to s tím, že plán reorganizace a vstup státu do OKD ještě není pravomocný.

„Jak vedení tak zaměstnanci jsou si vědomi, že tyto diskuze jsou velmi předčasné, a právně by mohly být vyloženy především věřiteli různě. Takže tuto debatu pro tuto chvíli nepovedeme,“ dodal ministr.

Je ale jisté, že současný stav OKD je mnohem lepší než před rokem. Prodeji uhlí se daří a doly řeší naopak potíže s nedostatkem zaměstnanců.

autor: mrk
Spustit audio