Těžce zraněným lidem pomáhají speciální dlahy z Ostravy

21. únor 2015

Ostravští inženýři spojili síly s lékaři. Jejich dlahy a implantáty pomáhají pacientům při léčbě vážných zlomenin, kteří tak nemusejí podstoupit operaci.

Pacienti mají nohy upevněné v unikátní kovové konstrukci, která hlídá srůst zlomených kostí. Lidé po těžkých úrazech se tak i díky pomoci strojařů, chemiků nebo elektrotechniků z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) mohou rychleji vrátit do normálního života.

„Toto je sestava připravená pro zlomeninu kostí v chodidle. Takhle se to na nohu nasune, zafixuje se to a lékaři se budou snažit dostat tu zlomeninu do správné polohy, aby dobře srostla,“ vysvětluje Karel Frydrýšek z katedry aplikované mechaniky.

Jako zevní fixátory se používají matičky. Jak ale Karel Frydrýšek dodává, vyvinuli nové systémy. Jsou jednodušší, rychlejší a příjemnější pro lékaře.

„Pacientovi dá takováto dlaha to, že může být lépe ošetřen, může mít větší pohodlí. Také může přinést zkrácení doby léčby, doby operace. Po skončení léčby stačí jenom přecvaknout Kirschnerovy dráty a fixátor se z nohy sundá Výhodou je, že pacientovi nezůstane v těle žádný implantát,“ popisuje strojařský inženýr.

Na vývoji těchto speciálních dlah se podílela zhruba dvacítka studentů a vědců z VŠB-TUO. Spolupracovali s Úrazovou nemocnicí Brno, s Fakultní nemocnicí Ostrava a zároveň s jednou specializovanou firmou.

autor: stj
Spustit audio