Těžební společnost OKD dnes zahajuje přípravy na znovuotevření svých dolů

10. srpen 2020 09:32

Společnost OKD dnes končí dlouhodobou odstávku a zahajuje přípravy na těžbu ve svých čtyřech dolech na Karvinsku. Těžbu společnost přerušila začátkem července. A to kvůli koronavirové nákaze na šachtách.

V tuto chvíli připravujeme všechna pracoviště na znovuobnovení těžby. Musíme zkontrolovat zařízení, která byla v odstávce. Ve chvíli, kdy budeme vědět, že je vše v pořádku, tak můžeme těžbu spustit. Předpokládáme, že to bude během několika dní, říká mluvčí OKD Naďa Chattová.

Čtěte také

Ode dneška se podle ní už postupně začne zvyšovat počet důlních zaměstnanců na pracovištích. Koronavirová nákaza nejprve zasáhla Důl Darkov a posléze se rozšířila i na Doly ČSM, Dolu ČSA se hromadná nákaza vyhnula.

Vedoucí protiepidemického oddělení hygieniků v Karviné Andrea Lipjaková uvedla, že se v souvislosti s tímto ohniskem nakazilo přes 1700 horníků, jejich příbuzných či kontaktů. V souvislosti s nákazou na Dole Darkov hygienici zaznamenali 516 nakažených, u Dolu ČSM-Sever to bylo 819 nemocných a u Dolu ČSM-Jih 402 pozitivních. Přímo na pracovištích firmy to z celkového počtu bylo přes 1200 nemocných.

Společnost chce opakování situace předejít zavedením testování zaměstnanců, které by mělo začít za týden. 

autor: Iva Havlíčková | zdroj: ČTK
Spustit audio