TIPY NA VÍKEND: Čekají vás Silvestrovské jízdy na řepařce i novoroční ohňostroje

30. prosinec 2022 07:00

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Silvestrovské jízdy na řepařce

Kolínská řepařská dráha 1.5.2019

Přímo na Silvestra se projeďte po historické úzkorozchodné řepařské trati. Kolínská řepařská drážka zve na poslední jízdy letošního roku. Vlaky budou taženy dieselovou lokomotivou s pravidelným odjezdem v 9:45, 11:00, 12:15, 13:30, 14:45 a v 16:00 hodin. Ve vlaku budou zapojeny uzavřené vytápěné vagóny.

K dispozici bude ve stanici Kolín-Sendražice občerstvení a horké nápoje, nebude chybět svařené víno. V muzeu si můžete koupit suvenýry a upomínkové předměty.

Novoroční ohňostroje

Ohňostroj (ilustrační foto)

Tradiční novoroční ohňostroje jsou plánované ve všech větších městech. Světelnou podívanou si nenechte ujít ve Slaném, Čáslavi nebo Kralupech nad Vltavou.

V Kutné Hoře vás čeká novoroční ohňostroj s pozdravem starosty města Lukáše Seiferta. Můžete ho sledovat v prostoru před chrámem sv. Barbory a jezuitskou kolejí od 17:30. O pět minut dříve zazní novoroční pozdrav starosty Lukáše Seiferta občanům města. Teplé nápoje a občerstvení můžete zakoupit od 14 do 18 hodin. Od 17:40 hodin zazní melodie v podání kutnohorského písničkáře Vince.

Místo odpálení „Na Rovinách“, nejlepší výhled bude od chrámu sv. Barbory a Jezuitské koleje.

Pohádkové prohlídky

Zámek Mníšek pod Brdy

Na zámku v Mníšku pod Brdy komtesa zavede děti do tajuplného sklepení, kde uvidí různé bytosti – víly pomáhající vládci brdských kopců Fabiánovi i čerta, který přispěl k současné podobě mníšeckého zámku.

Děti potom vstoupí do místnosti plné pohádkových postav. Uvidí trpaslíky, Sněhurku, Popelku, draka a jiné pohádkové bytosti. V závěru prohlídky si prohlédnete sbírku malých princů a princezen. Po prohlídce můžete zajít do výtvarného ateliéru.

Prohlídky začínají v 11:00, 11:45, 12:30 hodin a jsou určené pro děti od tří do devíti let. Na Pohádkovou prohlídku si buď zakupte vstupenky v online prodeji, nebo si udělejte rezervaci na čísle 606 649 207.

Silvestrovské plavání otužilců

Otužování, otužilci, zima, led, koupání

Milovníci studené vody se potkají na Silvestra mezi 14:00–15:00 v Náklí v Týnci nad Sázavou. Akci pořádají Otužilci Týnec. Tradici silvestrovského plavání založilo pět mužů a jedna dívka. 

Čtěte také

Podle otužilce Milana Onderčanina je nutný trénik, stačí i sprchování studenou vodou. Tělesná teplota ve vodě klesne až ke 24 stupňům Celsia.

Plavecké otužilecké závody se kdysi konaly také v Konopišťském rybníku. Ledy organizátoři prořezali a vytvořili jakýsi bazén. To je však už dávná minulost. Letos navíc počasí má přát a teploty možná vyšplhají až k jarním hodnotám. Nechme se překvapit a přijďte si zaplavat nebo alespoň otužilce podpořit.

autor: djo
Spustit audio