TIPY NA VÍKEND: Královský průvod jako Pouť císařovny Elišky na Berounsku a Pražský dopravní den dětí

2. červen 2023

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Královský průvod: Pouť císařovny Elišky

sobota 3. června – neděle 4. června 2023

Královský průvod (ilustrační foto)

První červnový víkend bude na Berounsku patřit průvodu české královny a císařovny římské Elišky, která poputuje v doprovodu vévody Štěpána II. Bavorského z Králova Dvora přes Beroun a Tetín až do Srbska. Ve všech obcích a městech na trase průvodu bude připraveno slavnostní uvítání a těšit se můžete na bohatý dobový program.

Letošní ročník Královského průvodu se volně inspiruje historicky doloženou poutí Elišky Pomořanské za uzdravení jejího manžela Karla IV. Připojit se mohou i diváci a projít se kus cesty či celou trasu společně s Královským průvodem.

Císařovna Eliška v doprovodu arcibiskupa a vévody Štěpána, s rytíři, jezdci a dalšími příslušníky královského dvora, vyjede ve vší slávě v sobotu dne 3. června 2023 od radnice v Králově Dvoře. Prvním zastavením průvodu bude nedaleký zámek Králův Dvůr, kde se diváci mohou těšit na jarmark, dobovou hudbu i tance, kejklíře, historický šerm, bubenickou show a další kratochvíle. Pokračovat bude do Berouna na Husovo náměstí, kde bude pro návštěvníky připraveno dobové tržiště s ukázkami řemesel, rytířský turnaj, pro děti velká papírová bitva o hrad a další program. Odpoledne se pak průvod vydá na Tetín, kde se císařovna pokloní památce sv. Ludmily a bude slavnostně uvítána vedením obce i církve. Než však Královský průvod za zvuku bubnů a fanfár přijede, budou mít návštěvníci možnost ochutnat místní pivo Bořivoj, zakoupit něco na jarmarku, či využít historický fotokoutek. Nebude chybět ani dobová hudba, kejklíř a celý program završí rytířský turnaj v podání královniny gardy.

V neděli 4. června 2023 se císařovna rozloučí s lidem tetínským a s celým doprovodem se vypraví malebným údolím řeky Berounky k cíli své cesty do Srbska. V místním Campu Srbsko, který leží v srdci Českého krasu, bude připraveno slavnostní uvítání průvodu, dobové stánky s řemesly, program pro rodiny s dětmi a dokonce i sokolnická show. Kromě občerstvení u stánků, budou mít návštěvníci také příležitost okusit pivo z místního minipivovaru Srbecký Lok.

Více informací o Královském průvodu, jeho trase a doprovodných programech v jednotlivých obcích naleznete na webových stránkách či Facebooku.

Pražský dopravní den dětí

Nechybí ani legendární motoráček Hurvínek

Přijďte si užít tradiční akci Pražský dopravní den dětí! Tentokrát se centrem oslav stane v sobotu 3. června 2023 od 9 do 17 hodin nádraží Praha-Braník.

Čím se můžete svézt? Největším lákadlem budou jízdy motorových lokomotiv T 458.1 „Velký Hektor“ a T 435.0 „Hektor“., tentokrát v trase Praha-Braník – Vrané nad Vltavou a zpět. A budete se moci svézt také historickou motorovou soupravou ve složení M240+Balm+BFalm+T458.1.

V obvodu stanice bude jezdit zdarma historický motoráček „Hurvínek“. Budete se moci zde také svézt na pákové drezíně spolku Železnice Česká Sibiř.

Těšit se můžete i na jízdy historickými autobusy a tramvajemi (jízdní řády budou postupně doplňovány).

Na co se můžete dále těšit?

Najdete zde i Český rozhlas Region aneb zavzpomínejte na dětství a zapojte se do soutěže ve cvrnkání kuliček na unikátním hracím stole s jamkou.

A uvidíte také ukázku železničních kolejových vozidel ČD, prohlédnout si budete moci výstavu o historii železnice, výrobky ze stavebnice Merkur a modelová kolejiště (ve vestibulu i ve vagoně).

Chybět nebude ani doprovodný program DDM Prahy 5, dílničky pro tvořivé děti, ukázky práce uměleckého kováře, prezentace hasičů Správy železnic a Policie ČR, stánky partnerů akce a také s občerstvením a prodejem upomínkových předmětů s dopravní tématikou. Děti se budou moci vydovádět ve skákacím hradu a potkají zde i slona Elfíka.

 Podrobné informace a jízdní řády na webu PID.

autor: JMys | zdroje: Město Beroun , PID
Spustit audio