Tiše šeptám. Text písničky Vladimíra Václavka z nového alba patří k nejsilnějším

11. červen 2021

V Hudebním přístavu hostíme Vladimíra Václavka, vynikajícího písničkáře, kytaristu, skladatele a textaře. Skutečnou a ryzí legendu české nezávislé a alternativní hudební scény.

Je mou velkou radostí představit vám jeho nové album Fly (Tak leť). To natočil spolu s kytaristou Pavlem Šmídem a řadou vzácných hostů. Nahrávka je opravdu letem, širokým a nesmírným světem. Václavek vnímá realitu často z oblačné a nadpozemské perspektivy.

Taková je i píseň Tiše šeptám, kterou si představíme. Její text patří k nejsilnějším, jež jsem letos slyšel. V refrénu se zpívá: Pusťme to po větru, pusťme to po vodě / to zavoněly květy, dejme je svobodě...

A to je krásná výzva, kterou je dobré přijmout. Ulevit si od starostí, dokázat je opustit. To je instinktivní pud sebezáchovy, který Václavek dokázal pojmenovat s nadčasovou platností.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.