Tisíce amurů budou v bohumínském Kališoku požírat vodní traviny

24. říjen 2019 12:43

Býložravé ryby v Kališově jezeře pomáhají v boji proti stolístku klasnatému. Nově našlo domov v bohumínském Kališoku přes 1300 amurů, které rybáři přivezli z 300 kilometrů vzdálené Lipnice nad Sázavou.

„Už loni jsme v Kališoku zvýšili množství býložravých ryb. Do jezera jsme nasadili přes 1700 amurů. V tomto „přerybňování“ pokračujeme ve spolupráci s radnicí i letos. Do jezera jsme v letošním roce postupně vypustili přes 1500 kilových ryb,“ uvedl předseda bohumínské místní organizace Českého rybářského svazu Kamil Drobek.

02603796.jpeg

Kališovo jezero je oblíbeným místem k rekreaci a za koupáním tam v létě míří stovky lidí. Stolístek ale koupání značně znepříjemňuje. Propletené lodyhy vodní traviny tvoří husté vícepatrové rohože.

„Lidé si stěžují na zaplevelení některých zákoutí jezera. Protože tady rekreaci každým rokem vylepšujeme a do tří let plánujeme i vznik nového sociálního zázemí i s bufetem za téměř 10 milionů korun, nechceme situaci se stolístkem podcenit. Proto jsme se domluvili s rybáři na úzké spolupráci,“ řekl místostarosta Bohumína Lumír Macura (ČSSD).

Zastupitelé podpořili zarybnění jezera částkou 50 tisíc korun, stejnou sumou se na tzv. přerybnění podílejí i rybáři. „Příští rok efekt tohoto opatření vyhodnotíme,“ dodal místostarosta.

autor: tif
Spustit audio

Související