Tisíce exponátů musí vystěhovat opavské muzeum z chátrajícího Blücherova paláce

27. březen 2015
Zprávy , Zprávy

Několik bezesných nocí má za sebou nové vedení Slezského zemského muzea. Po čase totiž nechali důkladně prohlédnout památkově chráněný palác v centru Opavy, kde mají uloženy své přírodovědné sbírky. A to, co našli, jim přidělalo hodně vrásek.

V Opavě se bojí o budoucnost jedné z nejvzácnějších městských památek. Bývalé šlechtické sídlo, takzvaný Blücherův palác, je už roky v havarijním stavu a v posledních týdnech se navíc začala rapidně zhoršovat jeho statika.

Palác přitom patří Slezskému zemskému muzeu, které má uvnitř téměř 1 a půl milionu přírodovědných exponátů. A ty nemá muzeum zatím kam přestěhovat.

„Tady v prvním patře máme entomologii, část botaniky a nahoře je ještě zoologie,“ ukazuje Martin Gajdošík, hlavní zoolog Slezského zemského muzea v Opavě. „A v jedné takové krabičce může být třeba i stovka schránek měkkýšů.“

Sbírka měkkýšů patří k exponátům, které musí okamžitě opustit Blücherův palác, protože se nachází v nejohroženějším místě. Dokonce se zde musí chodit v pětimetrových rozestupech, aby se podlaha příliš neprohýbala.

„Dřevo tady masivně napadla dřevomorka a mohlo by se stát, že by se opravdu zřítily některé stropy, hlavně v těch přetížených částech,“ upozorňuje Petr Jordán, náměstek ředitelky Slezského zemského muzea v Opavě.

Nejhůře je na tom půdní část. „Tam se to musí okamžitě řešit a přestěhovat,“ dodává Jordán s čerstvým posudkem statiků v ruce.

Stěhování ale bude pro Slezské zemské muzeum trošku komplikované, protože samo ještě nemá centrální depozitář. Ten je pořád jenom na papíře. „Hledáme vhodné objekty a jednáme o tom, že bychom případně šli do nájmu,“ říká Petr Jordán s tím, že jde ale stále jen o dočasnou variantu.

Palác bude potřebovat kompletní rekonstrukci za stovky milionů korun, na kterou teď muzeum usilovně hledá peníze. Po ní by měl ale Blücherův palác sloužit jako ukázkové bydlení opavských šlechticů, ve kterém kdysi dokonce přespal i ruský car.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio