Tlusté čáry vystihují, co se mi loni v životě stalo, říká René Matlášek

Ostravský písničkář René Matlášek se na hudební scéně pohybuje od dětství. S rodinnou kapelou Marod natáčel v ostravském rozhlase, když mu bylo jedenáct. Dnes má vydaná už dvě sólová alba.

S kapelou Marod (Matláškovic rodina – pozn. red.) koncertoval už v deseti letech. Hráli po celém světě, úspěchy sbírali na interpretačních soutěžích v zámoří. V soutěžích se dařilo také Renému, dnes je studentem Masarykovy univerzity.

Jeho druhé sólové album, které pojmenoval Tlusté čáry, vyšlo koncem loňského roku. „První album Mezi prsty vzniklo rychle, hotové bylo asi za měsíc. Tlusté čáry jsou půl roku intenzivní práce. Doufám, že je to na tom výsledku slyšet,“ říká rozhovoru písničkář.

„Ke každé písničce z alba mám specifický vztah a Tlusté čáry vystihují, co se mi v roce 2021 v životě stalo. Udělal jsem pár tlustých čar, některé udělali za mě jiní. Nakonec se jich – pro mne docela významných – sešlo hned několik, takže to reflektuje životní úsek mezi oběma deskami,“ dodává.

V rámci rozhovoru si můžete poslechnout i písničku, podle které album dostalo svůj název.

autoři: Dagmar Misařová , tif
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.