Trad.Attack!: děti Zpívající revoluce zaklínají vlky

25. červenec 2017

Folkrockové trio mělo od začátku hudebně vystaráno: Estonsko vlastní jednu z největších sbírek lidových písní na světě a unikátní polyfonní vokální styl leelo je dokonce zapsán na seznamu UNESCO. Hold tradičnímu dědictví vzdávají Trad.Attack! také názvem nového alba Shimmer Gold.

Loňský koncert na veletrhu Womex už jen podtrhl stoupající renomé estonského tria slavícího úspěchy po celém světě, zatímco doma má už dávno status málem rockové hvězdy. Na první pohled v něm hraje prim zpěvačka a dudačka Sandra Vabarna, k ní zpočátku směřuje opravdu nejvíc pozornosti, než si ovšem uvědomíte, jak skvělým kytaristou je Jalmar Vabarna a kolik ohromující originální bouře vychází z bicích Tõnu Tubliho.

Všichni vyšli z tradičního zázemí, takže právo na hraní starých vesnických písniček jim prý nikdo nemůže upřít. Někdo by z toho mohl vycítit omluvu za vložený rockový drive a nepodlézavé úpravy původních melodií do moderního hudebního jazyka, kdyby ovšem Trad.Attack! nadále nectili lidovou poetiku a z každé noty nebylo zřejmé, jak velkou – především směrem do zahraničí – mají potřebu zviditelňovat kulturní tradice malého národa Setuků, žijícího na území Estonska a Ruska. V Setucku se mluví ojedinělým dialektem, na rozdíl od luteránského zbytku země se tu praktikuje pravoslaví a historie polyfonního stylu leelo se datuje minimálně tisíc let nazad.

Zpívat společně na velkých veřejných shromážděních, stejně jako v rodinném kruhu je nedílnou součástí hudební kultury celého Estonska. Spontánním manifestačním zpěvem mnoha tisícového davu v areálu Pěvecké pole nedaleko hlavního měst Tallinu začala v roce 1988 také nenásilná Zpívající revoluce, završená o tři roky později odtržením Estonska od Sovětského svazu a vyhlášením nezávislosti země.

Trad.Attack! začínali v roce 2014 jako jam band. Hraní jen tak pro zábavu se trojici ale vymknulo z rukou: už první nahrávky se v Estonsku proměnily v obrovské hity a když skupina vydala debutové album, sesypala se na ní doslova hromada hudebních cen. Shimmer Gold má ještě dokonaleji propracovaný zvuk, novinkou je využití elektroniky a pokud jde o rock, postoupili Trad.Attack! nejméně o tři patra výš, aniž by přitom nové skladby ztratily úzký kontakt z tradičním základem.

Skladba Golden Kings of the Woods je postavena na estonských lidových zaklínadlech zbavujících strachu před vlky. Končí varováním: nevstoupíš vlku do našeho stáda. Zbytečně: před kulometnými bicími, metalovou kytarou a hrozivým šepotem Sandry v pudu sebezáchovy uteče snad každý rozumný vlk.

Spustit audio