Tramvajové spojení mezi ostravským centrem a Porubou je četnější a rychlejší

1. březen 2020 05:00

Hlavní tramvajovou linku číslo 8 ode dneška posiluje Ostrava. Soupravy po ní nově budou jezdit co 4 až 5 minut. Dopravní podnik mění také jízdní řády a upravil trasy některých spojů. Pro lidi z některých částí města je to komplikace, cestující z „osmičky“ ale úpravy těší. 

„Když to bude jezdit častěji, tak to bude fajn. Školky, důchodci – všichni si chtějí sednout. Já když jezdím, tak je to fakt hodně plné,“ říká paní Iveta (61), které zrychlení spoje velmi pomůže. A nejen jí.

Dopravní podnik zavádí i další změny v jízdních řádech. Upravil třeba trasy některých linek. Hlavně lidé z některých částí jižního obvodu si ale stěžují, že se při úpravách na ně nemyslelo.

„Ve špičce by mělo být ještě více spojů. Ti pracující jsou fakt chudáci. Jak jezdí do práce, tak je to fakt nacpané,“ popisuje důchodkyně Libuše.

Čtěte také

Dopravní podnik teď bude situaci sledovat. Pokud se stížnosti cestujících nakupí, bude na to reagovat dalšími úpravami jízdních řádů. Ředitel Daniel Morys ale věří, že něco takového nenastane.

„Jsem přesvědčený, že celý systém tu městskou hromadnou dopravu promaže, aby byla pohodlnější a komfortnější,“ říká s tím, že změny byly nutné.

Tramvaje na nové lince budou střídavě zajíždět na dvě různé konečné stanice. Obslouží tak větší část města a nebudou přeplněné.

Změny jízdních řádů dopravnímu podniku do budoucna umožní, aby na nové lince zvýšil i rychlost samotných souprav. Po stavebních úpravách trati tam tramvaje budou jezdit až 80 km/h.  

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související