Transparency International: Kupčení s hlasy v Krupce lze stíhat i teď

12. září 2011

Asi patnáctitisícové městečko Krupka na Teplicku si koleduje o trochu neslavný zápis do Guinessovy knihy rekordů v počtu konání a rušení místních voleb. Potřetí se tam konaly volby do místního zastupitelstva, potřetí dopadl výsledek přibližně stejně a opět na něj padl stín podezření, že byl dosažen díky nakupování hlasů. Transparency International ale tvrdí, že není nezbytné čekat na novelizaci trestního zákona k tomu, aby mohli být viníci potrestáni.

Vítězství a tedy 5 mandátů z 21 získalo v sobotních volbách sdružení ‚ČSNS 2005 a Šance pro město‘ vedené místostarostou Zdeňkem Matoušem. Podle soudů se už při minulých dvou volbách prokázalo kupčení s hlasy, ale novela zákona, která tyto praktiky zakazuje, teprve před pár dny prošla sněmovnou a míří k dalšímu schvalování do senátu.

Důkazy o tom, že se s hlasy skutečně „obchodovalo“ podle Vladana Brože z české pobočky Transparency International skutečně jsou: „Máme nahrávku člověka, který měl za úkol obchodovat s cca 30 hlasy.“ Nahrávka popisuje postup kupčení.

Podle Vladana Brože se kupčení s hlasy předejít dalo, protože se domnívá, že by takováto akce mohla být stíhána jako trestný čin podplácení čili nabízení úplatku ve věci narušení obecného zájmu, kterým nerušený průběh voleb je. „To znamená, že policie se na to měla soustředit a měla nasadit veškeré své síly k tomu, aby předešla tomuto jednání,“ dodává Vladan Brož.

Transparency International podala již v červnu v tomto smyslu trestní oznámení a tato nahrávka bude sloužit jako doplňující důkaz k němu.

Možnosti soudu

„Podle mého názoru soudy mají velmi omezenou pravomoc, co se týče přezkumu voleb. A v tomto případě se obávám, že došlo pouze ke zrušení hlasování na základě zákona. Pokud by došlo ke zrušení celých voleb, to by znamenalo, že už při sestavování kandidátek atd. byl porušen zákon, což se v tomto případě neprokázalo,“ hodnotí pravomoc soudů v tomto případě Vladan Brož.

Nová změna trestního zákona, ve kterém se přesně specifikuje skutková podstata maření voleb a který jde právě ze sněmovny do senátu, by měla práci policie usnadnit. Transparency International také požaduje změnu volebního zákona, aby ten, kdo bude za trestný čin odsouzen, nebyl napříště připuštěn k volbám.

Místní volby v Krupce komentuje Miroslava Bačová ze sdružení Zdravá Krupka, které ve volbách získalo tři mandáty: „Jestliže v tom volebním okrsku, kam spádově patří sídliště s romskou komunitou, měla ta dvě volební sdružení dohromady celkem 50 procent hlasů, tak je to opravdu víc než podezřelé,“

Krupka na Teplicku zažívá třetí opakované volby

Miroslava Bačová se nedomnívá, že by peníze určené na nákup volebních hlasů šly z kapes samotných představitelů vítězných sdružení. „Troufla bych si říci, že pravděpodobně jsou tyto peníze možná dejme tomu i nějakým způsobem vytažené z prostředků města,“ dodává Bačová.

Zákon je podle Bačové určitě krokem kupředu, nebude ovšem samospasitelný, pokud nebude pachatel chycen při činu. Pokud bude potrestán ten, kdo bude přistižen při uplácení, nemusí to ještě znamenat, že byl potrestán iniciátor.

Řešením současné agónie města není podávání dalších trestních oznámení, ale cestu vidí Miroslava Bačová ve spojení s ostatními volebním sdruženími, u kterých nebylo prokázáno, že voliče uplácela. Problémem může ovšem být, že hodně nově zvolených zastupitelů je opakovaně voleno již po léta, takže nebudou ke spojování nakloněni.

„Možná by bylo pak v případě Krupky vhodnějším řešením, kdyby celou správu města převzal stát,“ vidí řešení Miroslava Bačován pro případ, že by ani společná jednání nebyla úspěšná.

To, že město nemá svoje zastupitelstvo, nekomplikuje život ve městě na první pohled - úklid města, školy, policie, to vše funguje, jak má. Město ale nemůže prodávat nebo nakupovat majetek, čerpat dotace nebo vydávat vyhlášky.

autoři: tpa , Marína Dvořáková
Spustit audio