Třetí dávka očkování se týká hlavně lidí nad šedesát let, očkovat se mohou bez registrace

20. září 2021

Lidé, kteří dostali druhou dávku očkování před minimálně osmi měsíci, si mohou přijít pro třetí, posilující dávku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje třetí vakcínu mimo jiné všem lidem starším šedesáti let. „Lidé se mohou ke třetím dávkám registrovat online, přihlásit se svému praktikovi, nebo přijít do očkovacích míst bez registrace. Zajít lze do kteréhokoli očkovacího místa,“ upřesňuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO.

Kam si může zájemce pro třetí dávku přijít?

Buď může zajít do očkovacího místa bez registrace a vystát si případnou frontu, nebo se registrovat na stránkách českoočkuje.cz, anebo se přihlásit svému praktickému lékaři.

Jakou očkovací látku budou lidé dostávat?

Kdo je očkovaný vakcínou od firem Pfizer a BioNTech, měl by dostat jako třteí dávku tu samou vakcínu. Kdo měl Modernu, dostane Modernu. Jen v případě, že nebude jedna z vakcín dostupná, mohou být zaměněny.

Co lidé očkovaní AstraZenecou nebo Johnson&Johnson?

Dostanou buď Pfizer, nebo Modernu. První zájemci o třetí dávky očkovaní AstraZenecou na ně ale budou mít nárok až v říjnu, ti s vakcínou Johnson&Johnson budou smět na přeočkování až v listopadu.

Komu lékaři třetí dávky nejvíce doporučují?

Všem lidem starším šedesáti let, chronicky nemocným nebo třeba zdravotníkům. Pro očkované, kteří už zároveň prodělali onemocnění covid-19, není podle ministerstva třetí dávka nutná. Očkování je dobrovolné a každý se může rozhodnout sám, jestli třetí dávku chce.

Už po čtyřech týdnech od druhých dávek si pak mohou pro třetí vakcíny dojít lidé s velmi oslabenou imunitou.

Spustit audio

Související