Tři sestry v Jablunkově, Hodokvas v Ostravě, Bezlepkový jarmark... Vyberte si z našich tipů

6. říjen 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Southock Rock Café v Jablunkově je místem, kde v pátek večer zahraje kapela Tři sestry. Koncert začíná ve 20 hodin.

Městská knihovna Kravaře pořádá besedu s názvem Severní Indie. O putování z Himálaje do Váránasí povypráví Petr Nazarov. Akce začíná v 17 hodin.

TJ Baník Karviná pořádá ve Sportovní hale Kovona třídenní Mistrovství ČR v boxu školní mládeže. Akce začíná ve 14 hodin.

Dům dětí a mládeže ve Štramberku pořádá od 19 hodin noční hru pro rodiče s dětmi, dobrodružné Strašidlení na Kotouči. Místo konání je zastavení číslo 3 na Kotouči. Dobré je přibrat svítilny.

Galerie Památníku Josefa Kaluse v Čeladné hostí až do konce října výstavu výtvarnice a čeladenské rodačky Moniky Otáhalové s názvem „Botanica“ Mona. Retrospektivní samostatná výstava obrazů a ilustrací mapuje poslední léta tvůrčí práce umělkyně.

Do konce října můžete v Galerii Pranýř Městského muzea v Rýmařově navštívit výstavu kreseb a fotografií s názvem Vzpomínka na Miroslava Kovala. Galerie Octopus zase prezentuje dílo Jiřího Jílka, k vidění jsou sochy, obrazy a fotografie.

Sto deset let Fakultní nemocnice Ostrava připomíná putovní výstava o historii i současnosti největšího zdravotnického zařízení v Moravskoslezském kraji. Aktuálně do neděle je k vidění v areálu Lékařské fakulty Ostravské univerzity v Syllabově ulici v Ostravě-Zábřehu. Pak se velkoformátové panely stěhují do Obchodního centra Forum Nová Karolina.

Sobota

Centrum tradičních technologií v Příboře zve zájemce na Den s archaickými technologiemi. Zaměřen bude na materiály jako kámen, kost, kůže, pazourek či jantar. Jejich opracování představí zkušení výrobci a zruční experimentátoři. Program doplní hudební doprovod. Začíná v 9 hodin.

Slezskoostravský hrad v Ostravě vás určitě zláká na tradiční Hodokvas. 17. ročník podzimního hodování v historických kulisách nabídne nejen gastrozážitky, ale taky pestrý doprovodný program pro všechny věkové kategorie.

Muzeum Těšínska zve všechny zájemce na víkendovou pátrací hru do historické muzejní budovy v Českém Těšíně. Akce s názvem „Svatý František zahnal lidi do chýšek“ začíná v 9 hodin. Na úspěšné řešitele čekají zajímavé ceny.

V aule Vysoké školy báňské–Technické univerzity Ostrava se od 9 hodin koná podzimní Mineralogické setkání spojené s prodejní výstavou minerálů, fosilií a šperků. Akce se účastní několik desítek vystavovatelů. Doprovodný program formou workshopů a soutěží připravila pořádající Hornicko-geologická fakulta. Zdarma je možné taky navštívit sbírky Geologického pavilonu.

Geologický pavilon slouží jako výukové centrum pro studenty, ale je přístupný také veřejnosti

Pokud máte rádi turistiku, můžete se zúčastnit 16. ročníku Hlučínsko-vřesinské šlápoty. Sraz účastníků je v 8:30 na Mírovém náměstí v Hlučíně, odchod od 9 hodin. Cílem je Sportovní areál Vřesina a v ceně startovného je klobása a nápoj v cíli.

Obec Bolatice na Hlučínsku zve na zábavnou show Barevný večer. Zábavný pořad ve stylu Ein Kessel Buntes se koná u příležitosti Mezinárodního dne seniorů. Začíná v 18 hodin v kulturním domě.

Pokud se potýkáte s celiakií, tedy musíte se stravovat bezlepkově, navštivte pro inspiraci Bezlepkový jarmark v Ostravě. Akci pořádá Klub celiakie pro Ostravu a Moravskoslezský kraj v rámci 7. celostátního setkání celiaků. Jarmark se koná od 9 do 13 hodin ve Středisku volného času v Gurťjevově ulici v Zábřehu.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm se můžete s dětmi zúčastnit akce Bludička. Lampionový průvod vyráží v 18 hodin z náměstí a kromě hudby a dalších vystoupení slibuje třeba aktivity pro děti.

Strašidelný hrad Hukvaldy II, to je pozvánka na hradní zříceninu, kde zájemce čeká noční strašidelná prohlídka, šermířské souboje a pohádky a taky ohňová show. Program začíná v 18 hodin.

Hukvaldy

Lenka Kocierzová vás od 15 hodin provede Slezskou Ostravou. Poznáte podzimní slezskoostravský hřbitov, například hroby obětí důlních neštěstí. Sraz účastníků je na zastávce trolejbusů u kostela sv. Josefa. Akce se koná v rámci projektu Příběh čeká za rohem.

Neděle 

Obec Bohuslavice, Římskokatolická farnost Bohuslavice a Sdružení obcí Hlučínska pořádají Setkání schol v Bohuslavicích. Přijďte v 15 hodin do kostela Nejsvětější Trojice.

Komentované prohlídky Ostravy, to je náš další tip na nedělní odpoledne. Historik Tomáš Majliš vás provede Židovskou Ostravou. Sraz je ve 14:30 před knihovnou u Sýkorova mostu.

V Obchodním centru Futurum v Ostravě se od 17 hodin koná casting na soutěž krásy Miss Czech Republic 2023. Akci moderuje Eva Decastelo. Kdo se chce přihlásit, neměl by zapomenout občanský průkaz a jehlové podpatky.

V kostele sv. Jiří v Brušperku se od 16 hodin koná koncert v rámci Svatováclavského hudebního festivalu. Posluchači se mohou těšit na Barokní flétnové sonáty v podání Jana Ostrého na flétnu a Filipa Dvořáka na cembalo.

Ostravská galerie Plato v Porážkové ulici prezentuje první výstavu v nové budově nazvanou Optimalizované bajky o dobrém životě. Přístupná je až do konce roku. Skrze díla 14 umělkyň a umělců různých generací se zamyslíte nad pojmem dobrý život.

Knihovna města Ostravy zve na výstavu Tváře a osudy. Nabízí portrétní fotografie obyvatel Domova pro seniory Kamenec, které pořídil fotograf Adolf Horsinka a příběhem doplnila novinářka a spisovatelka Scarlett Wilková. Výstava je v prostorách Společenského sálu a Galerie v pasáži k vidění do 15. prosince.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.