Třídění olejů a tuků se už pozitivně projevuje v čistírnách odpadních vod

9. květen 2023

Nejenom plasty, sklo nebo papír, třídí se také použité tuky a oleje z domácností. A pokud to funguje, je to i vidět. Například v Hlučíně na Opavsku v krátké době zmizely velké tukové nánosy v tamní čistírně odpadních vod.

S mluvčí hlučínské radnice Kristinou Skulinovou jsme v centru města u jedné ze sběrných nádob na použité oleje. Je téměř plná. „Bývají často plné, ale ne vždy lidé hned volají na úřad, že by bylo vhodné je vyvézt. A o to bychom moc rádi poprosili,“ říká mluvčí.

Čtěte také

Právě potravinářské oleje se tady recyklují a třídí od roku 2019. Za poslední 2 roky jich lidé odevzdali 6 tun. A na čističce je to znát. „ U nás došlo ke znatelnému zlepšení. Mnoho lidí ty tuky selektuje, takže už se k nám nedostávají v takové míře. Je viditelné a stav se zlepšuje,“ potvrdil Petr Schimánek z Vodáren a kanalizací Hlučín.

Už nejsou vidět tukové masy a vrstvy, které spolu s dalším vyhozeným odpadem do kanalizace ničí čerpadla a potrubí. A tím v důsledku zvyšují cenu stočného pro domácnosti. Ve městě je už 19 sběrných kontejnerů a použité tuky se dál využívají.

„Dělají se z toho takzvaná paliva druhé generace, kde se používají zbytky z polí a zároveň se čistí a rafinují i kuchyňské oleje. Používá se to i v chemickém a dokonce i v kosmetickém průmyslu. Má to velmi široké využití. Určitě je to lepší, než to lít někam do odpadu,“ dodává Jan Drbušek z hlučínské radnice.

Nádoby na tuky a oleje jsou stále běžnější součástí barevných kontejnerových hnízd i v menších obcích Moravskoslezského kraje.

autor: Martin Knitl
Spustit audio