Tříkrálová sbírka skončila, lidé ale mohou dál přispívat na účet

18. leden 2022 07:00

Možná se i u vašich dveří v minulých dnech zastavili koledníci v podobě Tří králů. Až do neděle 16. ledna totiž probíhala Tříkrálová sbírka Charity České republiky. Pracovníci charity teprve výtěžek počítají. Podrobnosti o tom, komu peníze půjdou a kolik dobrovolníků se do sbírky zapojilo, zjistila redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

V neděli 16. ledna skončila v ulicích měst a obcí Tříkrálová sbírka, kterou každoročně pořádá Charita České republiky. I když oficiální výsledek vyhlásí její pracovníci až po sečtení všech zapečetěných kasiček, už teď podle prvních výsledků odhadují, že bude úspěšná.

Kasiček, do kterých dobrovolníci, ať už šlo o skauty, školní děti, nebo dobrovolníky z farností, peníze vybírali, byla totiž jen na Liberecku rovná stovka. K 17. lednu měli pracovníci zatím sečtené výsledky z Chrastavy a v Nové Vsi a ty jsou podle nich víc než uspokojivé. Koledníci se totiž v ulicích objevili po loňské koronavirové pauze a lidé k nim byli štědří.

„Koledníci a vedoucí kolednických skupin říkají, že lidé bylo opravdu rádi, že je vidí, a byli štědří. Možná je to i pro to, že tradice Tří králů tady u nás v Čechách táhnou, máme to rádi, líbí se nám to tady všem,“ zamyslel se ředitel liberecké Charity František Sehoř.

Konečný výsledek bude známý až po sečtení obsahu všech kasiček. Už teď je ale patrné, že předčí loňský on-line výtěžek, která v rámci celé země přesáhl 80 milionů. O rok dříve lidé na charitu darovali dokonce 134 miliony korun.

Vybrané peníze půjdou například v Liberci na provoz charitních domovů. Jedná se o Domov pokojného stáří v Chrastavě a dále dva azylové domy pro matky s dětmi v Liberci a Stráži nad Nisou. Na Českolipsku jsou to zase charitní domy pro rodiče s dětmi, kteří čelí nějaké krizi nebo se ocitli v nouzi. Jeden z nich je přímo v České Lípě, druhý v Dobranově.

Pokud se u někoho Tři králové letos nezastavili, je možné ještě na charitu přispět například v on-line sbírce, která bude pokračovat do konce ledna. Číslo účtu je na stránkách Charity Liberec a Česká Lípa nebo na dalších pobočkách Charity České republiky na dalších místech Libereckého kraje.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související