Třikrát letní psychedelie

24. září 2014

Tranz pro otrlé z Kinshasy. Psychedelie na kolečkách. Kázání Kozího velekněze. Nová alba konžských Kasai Allstars, švédských The Goat a debut Khun Narin’s Electric Phin Bandu z Thajska vám ve středeční Čajovně 24. září představí Jiří Moravčík.

Pro někoho může být signálem, že se o thajskou hudbu zčerstva zajímá vlivný magazín The Wire. Kolem pouličních kapel s obskurním tlampačovým PA systémem z provincie Phetchabun je najednou živo. Khun Narin’s Electric Phin Bandu teď na americkém labelu Innovative Leisure vyšlo debutové album a první reakce se ztotožňují: psychedelie, jakou jste ještě neslyšeli.

Dvojalbum bez kompromisů – tak se dá popsat novinka Kasai Allstars. Buď vás víc jak devadesát minut drtivého polyrytmického tranzu pohltí, až si máte chuť vlézt do reprobeden, nebo vám po chvíli začne extrémně bzučivý zvuk lézt vyloženě na nerv. Konžští Kasai Allstars nemají s belgickým producentem Vincentem Kenisem slitování - zkrátka ber nebo nech být. Polevili snad jen v délce názvu dvojalba: po debutu z roku 2008 In the 7th Moon, The Chief Turned Into a Swimming Fish and Ate the Head of His Enemy By Magic nabízejí nyní snáze zapamatovatelné Beware The Fetish. Vysvětleno v textu stejnojmenné skladby - dejte si pozor na fetiše, zodpovídají za všechny strasti na zemi.

Rituální kázání Kozího velekněze za doprovodu maskované švédské skupiny The Goat a jeho intenzivní, tranzovní účinky jsme mohli na vlastní kůži pocítit letos v létě na festivalu Colours of Ostrava. Pro spoustu návštěvníků se stal koncert zasvěcením do hlubin psychedelie, natolik rytmicky divoce a doslova halucinogenně to na ně švédská skupina vybalila.

Víc divoké hudby čekejte ve středeční Čajovně 24. září.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.