Třinec je bohatší o další park. Vznikl z nevyužívané plochy poblíž centra města

21. červen 2017
Zprávy , Zprávy

V Třinci v blízkosti hvězdárny vznikl nový park. Dříve nevyužitý prostor poblíž centra jen s vyšlapaným chodníkem, kam chodili hlavně pejskaři, se změnil na příjemné místo na odpočinek. Mezi vybavení parku nepatří jen běžný mobiliář, jako jsou lavičky, ale lidé tam najdou také třeba betonový šachový stůl.

Zahradnice Zuzana Bobková s dětmi ze základní umělecké školy vysadila do záhonu poslední květiny. „Zasadili jsme hortenzie, které jsou tady ještě v různých místech. Nejsou náročné, vyhovuje jim takový polostín,“ říká zahradnice.

Zasazení těchto hortenzií symbolicky uzavřelo sadové úpravy nového parku. Práce na přeměně dříve nevyužívaného prostoru ale začaly už v roce 2015.

„Nejprve jsme udělali terénní úpravy, kterých bylo docela dost – vyfrézování pařezů, odstranění nějakých betonových zbytků. Ošetřili jsme všechny stromy, které tady jsou, zasadili jsme nové a postupně jsme začali vytvářet záhony,“ říká vedoucí oddělení životního prostředí třinecké radnice Silvie Cholewiková.

Celkem tu zahradníci vysázeli přes 2300 keřů a desítku stromů, 800 travin a kapradin a zhruba 2000 cibulovin a trvalek.

„Tím, že v Třinci nemáme ve veřejné zeleni žádné rododendrony nebo azalky, tak jsme ho chtěli rozsvítit právě rododendrony, azalkami a jsou tady hortenzie, kaliny. Snažili jsme se tady mít světlé tóny, ať to prostor osvítí, protože je pod těmi stromy trochu stinné. Nakvétat to tady bude postupně od jara do podzimu,“ dodává Cholewiková.

Revitalizace parku přišla podle starostky Věry Palkovské (hnutí Osobnosti pro Třinec) na necelých 3,5 milionu korun, 600.000 korunami přispěly Třinecké železárny.

„Jsme město hutnické, ale zároveň chceme být město zelené, které nabízí spoustu odpočinkové plochy, míst, kde se lidé pobaví, posedí, zasportují,“ dodává Palkovská.

Nový park spojuje část Třince Terasa se Starým městem. Na jeho okraji stojí budovy hvězdárny. I na její opravu se město chystá.

„Přemýšlíme ještě nad tím, že by tady mohl přibýt třeba pétanque pro seniory a další vychytávky, které budou magnetem pro lidi, aby tady chodili,“ nastiňuje starostka.

autor: iha
Spustit audio